Linkovi

Đukanović: Ni zaduživanje, ni povećanje poreza


Sednica Vlade Crne Gore u Kolašinu (gov.me)
Sednica Vlade Crne Gore u Kolašinu (gov.me)

Crnogorski premijer je na tematskoj sjednici Vlade, u Kolašinu, kazao da Vlada ne smije ni pomisliti na povećanje poreza, već da mora pažljivo razmišljati kako ih dodatno smanjivati.

Nijedan cent tekuće potrošnje ne smije biti iz zaduženja, poručio je premijer Milo Đukanović.

Na sjednici Vlade koja je, neuobičajeno, održana u Kolašinu, ministri i njihovi saradnici pozabavili su se ozbiljnim temama.

Osim što je poručio da nijedan cent potrošnje ne smije biti iz zaduženja, premijer Milo Đukanović je istakao da je neophodno razmotriti sistematičnost poreskog sistema, otkloniti komplikacije u njegovoj implementaciji i smanjiti svo opterećenje. Ministri finansija i pravde, Radoje Žugić i Zoran Pažin saglasni su da je neophodno inkriminisati umišljajno neplaćanje doprinosa, a ujedno zaštiti one koji imaju objektivne poteškoće.

Žugić je siguran da treba napraviti sve da sistem zdravstva bude održiv i u interesu građana, dok ministar Suad Numanović smatra da je potrebno ojačati ulogu porodičnih ljekara i liječenja na primarnom nivou, a smanjiti suvišno upućivanje kod specijalista.

Premijer Milo Đukanović je još kazao je da je potrebno povratiti funkcionalnost sistema i proces donošenja odluka vratiti onamo gdje im je po Ustavu mjesto.

Ministar pravde Zoran Pažin istakao je ne sjednici da je potrebno unaprijediti zapošljavanje sposobnih i davanje otkaza onima koji nesavjesno rade u upravi. Na sjednici Vlade, ministar prosvjete Predrag Bošković je saopštio da je široko obrazovanje zastarjeli koncept.

"Potrebno je usmjeravanje i razvoj konkretnih tržišno potrebnih oblasti. Za razvoj obrazovanja jedna od ključnih stvari je motivisanje najboljih đaka da se školuju da budu nastavnici", poručio je Bošković.

Vlada je i danas na sjednici analizirala stanje i definisala niz konkretnih reformskih mjera u oblastima javne uprave, javnih finansija, preduzetništva, investicija, razvoja malih i srednjih preduzeća, tržišta rada kao i zdravstvenog, socijalnog, penzionog i obrazovanog sistema.

XS
SM
MD
LG