Linkovi

CG: Stabilnost uprkos neregularnim uslovima


Crnogorski premijer Milo Đukanović na otvorenoj sjednici Vlade na Cetinju (gov.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović na otvorenoj sjednici Vlade na Cetinju (gov.me)

Najkrupniji politički problem u ovoj godini bio je narušen odnos između Vlade i parlamenta, kazao je premijer Milo Đukanović na otvorenoj sjednici Vlade održanoj na Cetinju,

Crnogorski premijer je ocijenio da je izvršna vlast uspjela da sačuva stabilnost uprkos neregularnim uslovima.

Prema riječima Đukanovića, rezultati na polju demokratskog i ekonomskog razvoja kao i napredak u procesu integracija u NATO i Evropsku uniju, toliko su vredniji jer ostvareni u otežanim političkim uslovima, prekomponovanja i dodatnog antagoniziranja domaće političke scene.

Premijer je ponovio da se dio opozicije opridijelio i na nasilno preuzimanje institucija, „otvoreno prizivajući spoljnu intervenciju, koja bi narušila crnogorsku suverenost, i zaustavila članstvo u NATO“. Đukanović smatra da je najkrupniji politički problem u ovoj godini bio narušavanje matrice u odnosu između Vlade i Skupštine. Premijer je kazao je da ova godina najznačajnija za državu od obnove nezavisnosti, prije svega zbog poziva za članstvo u NATO.

"To je veliko priznanje za reforme koje smo napravili da bi dostigli NATO standarde. Po prvi put u novijoj istoriji poziv je upućen samo jednoj zemlji, i to van Samita Alijanse. Sve to nas obavezuje da nastavimo sa reformama, kao i nastavljanjem jačanja podrške za članstvo", rekao je premijer na otvorenoj sjednici Vlade koja se održava na Cetinju.

Đukanović je ocijenio da država ima i odličan intenzitet u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

"Otvorili smo 22 poglavlja, a ispunjena su i početna mjerila u sedam poglavlja, od kojih se većina smatra najzahtjevnijim. Stvaranjem preduslova za otvaranje tih poglavlja, Crna Gora je pokazala da je njena administracija spremna da izvršava i najkomplikovanije zadatke".

Vlada je, kazao je premijer, i tokom ove godine veliku pažnju posvetila jačanju vladavine prava.

"Od otvoranja poglavlja 23 i 24 usvojeno je 47 reformskih zakona i time faktički zaokružen normativni okvir u ovoj oblasti. Takođe, bili smo fokusirani na formiranje posebnih institucija- Specijalno tužilaštvo, specijalizovane jedinice za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Evidentni su brojni pozitivni pomaci u radu sudstva. Po procentu riješenosti po prilivu građanskih predmeta naše sudstvo je među najboljima u Evropi, zajedno sa njemačkim, austrijskim i ukrajinskim", precizirao je premijer.

To su, kako je ocijenio, krupni iskoraci u jačanju vladavine prava.

"Sve je to prepoznato u Izvještaju o napretku za Crnu Goru, koji je napozitivniji ikad".

Đukanović je kazao da je ova godina bila uspješna i na polju ekonomske politike.

"Očekivani rast je znatno iznad planiranog, i gotovo je dva i po puta viši od zemalja regiona i prosjeka eurozone. Projektovani ekonomski rast prema najnovijoj prognozi Evropske komisije u eurozoni će biti 1,6 a u EU 1,9 odsto. Crna Gora će ove godine ostvariti ekonomski rast od 4,3 odsto, što je pretežno rezultat odlične turističke sezone, tempa realizacije investicije. Od zemalja EU samo Irska će imati veći rast, od šest odsto, a samo je za Maltu i Češku je predviđen rast od 4,3 odsto".

Takav rast je, dodao je premijer, uticao je na smanjenje nezaposlenosti. Đukanović smatra da je najkrupniji politički problem u ovoj godini bio narušavanje matrice u odnosu između Vlade i Skupštine.

„Tačnije odnosa Vlade i parlamentarne većine. Time je zamagljena linija političke odgovornosti, ugrožena funkcionalnost sistema i princip podjele vlasti. Zato su ove godine u parlamentu donošene odluke suprotno nacionalnim interesima, bez obzira što sve svaka od njih pokušala opravdati demagoškim argumentima. I u takvim neregularnim uslovima, uspjeli smo da očuvamo stabilnost“, naveo je premijer.

Najveći interes u budućnosti je, tvrdi Đukanović, kontinuirani i dinamični politički i ekonomski razvoj. Đukanović je ocijenio da će izbori koji ćebiti održani naredne godine biti odlična prilika da se u duhu dostignutih demokratskih tekovina formira legitimna i funkcionalna vlast koja će bez ostatka biti posvećena nacionalnim interesima.

XS
SM
MD
LG