Linkovi

"Stvoreni uslovi za slobodnije izbore"

  • Nebojša Redžić

Crnogorski ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić (rtcg.me)

Za 120 dana koliko borave u Vladi izbornog povjerenja, ministri i kontrolori koji su u nju ušli na predlog opozicije stvorili su uslove za održavanje slobodnijih izbora od onih koji su bili ranije, kažu predstavnici opozicionih stranaka koji ipak ne isključuju mogućnost zlupotreba

“Zadovoljan sam onim što smo postigli za četiri mjeseca u Vladi”, rekao je ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić na današnjoj pres konferenciji i dodao da nije zadovoljan onim što se moglo postići da nije bilo opstrukcija i da je bilo više povjerenja u ono što je suštinska kontrola izbornog procesa.

"Što se tiče konačne ocjene, ona će zavisiti od nekih referentnih tačaka. Ipak je ovaj proces jednim dijelom počeo i prije nas - počeo je činjenicom da se u crnogorskoj javnosti pojavila vrlo neprijatna afera “Snimak”. Pritisak međunarodne zajednice povodom toga bio je jasan i nedvosmislen, a sve ono što su negativne posljedice te afere, utiče na evropski put Crne Gore, rekao je on.

Marić poručuje da će se do izbornog dana truditi da u sferi socijalne pomoći uspostavi bolji sistem kontrole, za šta mu je, kaže, potrebna pomoć sire društvene zajednice.

Potpredsjednik Vlade iz redova opozicije Milorad Vujović kaže da su uslovi za odrzavanje parlamentarnih izbora danas povoljniji nego kada su opozicioni predstavnici ušli u Vladu izbornog povjerenja, ali i dalje ne isključuje mogućnost da će biti nepravilnosti 16.oktobra.

"Moram istaći da je otkrivanje puteva u ovom lavirintu veoma komplikovano zato što se neko dobro potrudio da zamaskira sve zloupotrebe koje su očigledno činjene mnogo godina. Takođe smatram da sam, zajedno sa opozicionim predstavnicima u Vladi izbornog povjerenja, doprinio u značajnoj mjeri otkrivanju partijskog zapošljavanja, nepotizma, dodjeljivanja stanova i stambenih kredita funkcionerima u iznosu preko tri miliona eura, sklapanja ugovora koji su štetni po državu i građane Crne Gore, visinu poreskog duga, nezakonitost u korišćenju nepokretnosti koje su u vlasništvu države, propuštanje nadzora i donošenje podzakonskih akata kako bi se naplatile određene naknade, čime je nastupila šteta za državu i mnogo drugog", pobrojao je on.

Vujović je podsjetio da je Vlada u prethodnom periodu odbila više predloga opozicije među kojima su bili i da sjednice budu otvorene za javnost a sa opstrukcijama se, kaže, sreo već na početku mandata, tako što od predsjednika Vlade Mila Đukanovića nije dobio nijedno zaduženje.

Na 64 zahtjeva koliko je uputio vladinim tijelima dobio je samo 20 odgovora. To ipak njegov tim nije spriječilo da neke zloupotrebe prijave nadležnim organima. On je konstatovao da aktuelna vlast ne bira način da stavi do znanja onima koji pošteno rade, da mogu raditi samo pod njihovom dirigentskom palicom.

XS
SM
MD
LG