Linkovi

CG: Nacrt sporazuma o vladi naredne sedmice


Parlamentarni dijalog stranaka u Crnoj Gori (rtcg.me)
Parlamentarni dijalog stranaka u Crnoj Gori (rtcg.me)

Lideri parlamentarnih stranaka u CG dogovorili su se da će do kraja sljedeće sedmice napraviti nacrt sporazuma o formiranju Vlade, koja bi radila na obezbjeđivanju uslova za fer i slobodne izbore

Premijer Milo Đukanović rekao je da su lideri dogovorili oko dalje metodologije rada, na način što će dijalog nastaviti u užim sastavima.

"Upotpunili smo lepezu platformi za dijalog, a juče smo dobili i platformu SNP-a. Pogledaćemo šta su svi ostali predložili i nastavićemo razgovore sljedeće nedjelje. U dijalogu treba da izdefinišemo sve što će ući u sporazum o funkcionisanju Vlade do izbora", kazao je Đukanović.

Upitan da prokomentariše platofrmu SNP-a, kojom ta partija zahtijeva da se parlamentarni izbori i referendum o NATO-u održe istog dana, premijer je izjavio da “kalendar događaja povodom NATO integracija ne zavisi samo od Crne Gore”.

"Sada imamo pristupne pregovore, onda slijedi process ratifikacije, a nakon toga naš parlament treba da odluči o tom pitanju. Ponavljam, Ustav nije propisao, ali nije ni zabranio da se o tom pitanju odluči na referendum. O članstvu nema ko drugi da odluči, nego parlament koji ćemo izabrati nakon izbora", poručio je Đukanović.

Nakon sastanka lider SDP-a Ranko Krivokapić je rekao da su date polazne osnove svih subjekata, te da postoji dobra politička volja svih da se dođe do nacrta dogovora do kraja
iduće sedmice.

"Date su političke polazne osnove skoro svih subjekata. Prije ili kasnije svi u Crnoj Gori želimo da imamo prvenstvo u idejama, ali moramo imati zajedništvo u konačnom rješenju, bez obzira koliko je ko doprinio svojim idejama. Dogovor treba da bude svih i, što je još važnije, sprovođenje tog dogovora s dobrom vjerom i punom posvećenošću. Prihvaćen je moj prijedlog metodologije rada, a to je da idemo na uži parlamentarni dijalog, takođe predsjednika partija ali s manje učesnika, kako bi bio operativniji i svakodnevnim radom iduće sedmice, kako bismo u nekoliko dana došli do nacrta političkog sporazuma Vlade izbornog povjerenja", kazao je Krivokapić.

Lideri Demokratskog fronta, kao ni Demokrata, nijesu bili na današnjem sastanku.

XS
SM
MD
LG