Linkovi

Osude napada na Vijesti


Policija ispred ulaza u redakciju Vijesti (rtcg.me)
Policija ispred ulaza u redakciju Vijesti (rtcg.me)

Nepoznati počinioci bacilli su kasno sinoć eksplozivnu napravu na zgradu u kojoj se nalazi redakcija lista Vijesti. U napadu nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta.

Sigurnosne kamere koje se nalaze na zgradi dnevnog lista “Vijesti” snimile su trenutak kada je eksploziv raznio prozore na kancelarijama, dok se počinilac munjevito udaljio od mjesta događaja.

Eksploziv je bačen ispod prozora kancelarije glavnog i odgovornog urednika lista Mihaila Jovovića. Jovović se u trenutku eksplozije nalazio u kancelariji, ali nije povrijeđen, kao ni ostalih petnaestak zaposlenih koji su se zatekli u redakciji.

Od jake detonacije demolirane su podrumske prostorije i polomljena stakla na prozorima nekoliko kancelarija. Policija je izvršila uviđaj i u toku je istraga o ovom napadu.

Direktor Vijesti Željko Ivanović kazao je da napad eksplozivnom napravom na redakciju tog lista predstavlja teroristički čin, odnosno, kako je naveo, očekivani epilog višegodišnje negativne kampanje koju protiv tog medija vodi premijer Milo Đukanović.

“Ovo je pokušaj ubistva glavnog i odgovornog urednika Vijesti Mihaila Jovovića, jer je dinamit postavljen ispred prozora njegove kancelarije. Prava je sreća da niko nije povrijeđen. Ovo je kruna politike Vlade Crne Gore i premijera Đukanovića prema Vijestima”, rekao je Ivanović.

On je naveo da napad doživljava kao njihovu čestitku za Novu godinu.

“I ranije su znali da nam pošalju slične čestitke, ali sve će ovo ostati bez rezultata, jer Đukanović nikada neće moći da uređuje Vijesti po svojoj volji”, kazao je Ivanović.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u novogodišnjem intervjuu za Glas Amerike, između ostalog, govorio je i o napadu na redakciju Vijesti:

“Napad na redakciju ‘Vijesti’ doživljavam sa maksimalnim ogorčenjem. Doživljavam ga kao iskaz velikog primitizma onih koji su se odlučili na taj napad. Obaveza države je da, boreći se za istraživačko i slobodno novinarstvo, za slobodnu novinara i medija, učine sve da se izvršioci otkriju, da se postupak maksimalno ažurno i brzo završi i da se izvršioci kazne primjereno onome što će biti poruka svima”.

Napad su osudili i drugi crnogorski zvaničnici, prije svega premijer Đukanović i predsjednik parlamenta Krivokapić. kao i brojne domaće i međunarodne organizacije.
Sjedinjene Američke Države osudile su detoniranje eksplozivne naprave ispred prostorija Vijesti i pozvale crnogorsku Vladu da sprovede efikasnu i temeljnu istragu koja će dovesti do hapšenja i krivičnog gonjenja onih koji su umiješani u sprovođenje tog napada.

“Ovaj sve očigledniji trend ciljanog nasilja i zastrašivanja novinara i medija u Crnoj Gori predstavlja neprihvatljivo kršenje slobode medija i nema mjesta u modernom demokratskom društvu”, ocijenjeno je iz Ambasade SAD u Podgorici.

SAD, kako se navodi, pažljivo prate slobodu medija u Crnoj Gori i očekuju rješavanje ovog i drugih neriješenih slučajeva napada na novinare.

Crnogorski ministar unutarnjih poslova Raško Konjević sinoćnji napad na redakciju ‘Vijesti’, okarakterisao je kao atak na slobodnu riječ. Konjević je rano jutros obišao prostorije Vijesti, izrazivši očekivanja da će počinioci napada biti otkriveni u najkraćem roku.

“Ovo je, nažalost, jedan u nizu napada koji se događa na redakciju Vijesti. Svaki takav napad je atak na slobodnu riječ i demokratiju, a to znači napad na državu”, kazao je Konjević.

Najnoviji napad eksplozivom je nastavak serije napada na redakciju ‘Vijesti’.

OEBS osudio napad

Predstavnica za slobodu medija u OEBS-u, Dunja Mijatović, osudila je napad na redakciju „Vijesti“.

“Snažno osuđujem napad i pozivam vlasti da sprovedu hitnu i transparentnu istragu koja će dovesti do identifikovanja i sudskog gonjenja počinioca”, navela je Mijatović u saopštenju, uz podsjećanje da su Vijesti poslednjih mjeseci bile meta višestrukih napada.

“Činjenica da niko nije sudski gonjen zbog tih napada šalje poruku o nekažnjivosti. Samo brzo sudsko gonjenje svih odgovornih za ta krivična djela može da osigura da se slični napadi ne ponove," poručila je predsavnica OEBS-a. Takođe je pozdravila brzu reakciju ministra unutrašnjih poslova, koji je odmah posjetio redakciju Vijesti i osudio napad.
XS
SM
MD
LG