Linkovi

CG uskoro otvara još tri poglavlja sa EU


Zastavice EU
Zastavice EU

Crna Gora u pregovorima sa Evropskom unijom trebalo bi do kraja godine da otvori još tri poglavlja, a ispunila je uslove za zatvaranje jednog, rekao je premijer Duško Marković koji se danas sastao sa ambasadorima država Evropske unije.

Marković je, nakon razgovara sa ambasadorima zemalja EU, rekao da su analizirali gdje se Crna Gora trenutno nalazi kada je u pitanju pregovarački proces sa EU i šta su sljedeći zadaci u tom procesu.

“Konstatovali smo da je Crna Gora uradila ozbiljan i veliki posao, da je primjer u regionu i kanididat koji ispunjava sve uslove iz pregovaračkog procesa, o čemu najbolje svjedoči posljednji izvještaj Evropske komsije o napretku”, kazao je Marković novinarima nakon sastanka.

On je rekao da vjeruje da će u decembru biti ostvaren novi progres i otvorana nova poglavlja.

“Mi očekujemo da će to biti tri, a sasvim izvjesno će biti otvorena dva pregovaračka poglavlja i taj proces ima zadovoljavajuću dinamiku”, naveo je Marković.

On je kazao da je Crna Gora ispunila uslove za zatvaranje poglavlja 30. koje se tiče inostranih odnosa.

“I očekujemo da ćemo u narednoj godini veoma brzo početi novu fazu pregovaračkog prosesa koja podrazumijeva i zatvaranje pregovaračkih poglavlja”, rekao je Marković.

Kako je naveo, ambasadorima država članica EU je predstavio ključne ciljeve nove Vlade koji se tiču ne samo pregovaračkog procesa sa EU nego i drugih spoljnopolitičkih prioriteta.

“Ambasadori su pozdravili prioritete Vlade i saglasili se da je to dobra orjentacija koja treba biti fokusirana na sporovođenje reformi, sposobnost države da reforme pretvori u konkretnu korist za građane, obezbijedi ukupnu makroekonomsku i fiskalnu stabilnost, da unaprijedi poslovni ambijent kako bi imali što više stranih investitora i stvorili nove uslove za rast u ekonomiji i razvoj”, naveo je Marković.

On je kazao da je dobio podršku ambasadora i najavu da u će Crna Gora u svakom segmentu politika imati podršku EK i zemalja članica EU.

Ambasador Slovačke u Podgorici, Roman Hloben kazao je da je za tu državu važno što će nova Vlada biti vlada kontitnuiteta po pitanju vitalnih spoljonopolitičkih pitanja kao što je EU i NATO.

“Mi smo čestitali Markoviću i radujemo se saradnji sa novom Vladom”, dodao je Hloben.

Na sastanku je, ističu sagovornici, pozdravljeno opredjeljenje da se u Vladi Crne Gore formiraju Ministarstvo javne uprave i Ministarstvo evropskih poslova.

XS
SM
MD
LG