Linkovi

Crna Gora u ponedeljak 29. članica NATO-a


Crna Gora će formalno postati članica NATO-a u ponedeljak 5. juna na ceremoniji u američkom Stejt departmentu. Iz Državnog sekretarijata je u petak saopšteno da će crnogorski premijer Duško Marković predati instrumente ratifikacije Sjevernoatlantskog ugovora podsekretaru Tomasu Šenonu, čime će Crna Gora postati 29. članica Alijanse.

Ceremoniji će prisustvovati i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji će, kako se navodi, poželjeti dobrodošlicu Crnoj Gori kao najnovijoj članici Alijanse. Crnogorska zastava će se prvi put zavijoriti ispred sjedišta NATO-a u Briselu 7. juna, podsjeća se u saopštenju kancelarije portparola.

"Kao što je predsjednik Tramp rekao, NATO je bastion međunarodnog mira i bezbjednosti gotovo 70 godina. Ovaj događaj predstavlja kulminaciju dugododišnjeg napora crnogorske vlade i naroda da se pridruže evroatlantskoj zajednici nacija. Članstvo Crne Gore u NATO-u doprinijeće većoj integraciji, demokratskim reformama, trgovini, bezbjednosti i stabilnosti sa svim njenim susjedima", navodi Stejt department.

Takođe dodaje da crnogorsko članstvo potvrđuje drugim aspirantima da vrata NATO-a "ostaju otvorena za one zemlje koje su spremne i sposobne da sprovedu neophodne reforme da bi ispunile visoke standarde NATO-a i da prihvate rizike, odgovornosti, kao i benefite članstva".

Ceremonija će biti održana u podne po lokalnom vremenu.

XS
SM
MD
LG