Linkovi

Tužilaštvo istražuje sumnjive uplate iz inostranstva


Crnogorsko tužilaštvo je formiralo predmet zbog osnova sumnje da se izborna kampanje pojedinih političkih subjekata finansira putem sumnjivih novčanih transakcija i donacija iz inostranstva, rekao je danas specijalni tužilac Milivoje Katnić.

„Specijalno državno tužilaštvo je formiralo predmet zbog osnova sumnje da se izborna kampanja pojedinih političkih subjekata finansira iz inostranstva putem sumnjivih novčanih transakcija i donacija, što predstavlja osnov sumnje i na izvršenje krivičnog djela pranje novca iz čl. 268 KZ“, rekao je Katnić medijima i naglasio da se predmet nalazi u fazi izviđaja.

O detaljima postupka koji se vodi u Specijalnom državnom tužilaštvu, radi efikasnosti izviđaja, tužilac Katnić nije mogao ,,da javnosti saopšti više informacija“.

Finansiranje kampanje političkih subjekata propisano je zakonom, podsjetio je on i dodao da je kažnjivo kada se to čini mimo žiro-računa.

On je saopštio da je do sada Tužilaštvo razmatralo i niz drugih prijava - o navodnom netačnom sastavljanju biračkih spiskova i izmjenama biračkih mjesta, navodnim kupovinama ličnih karata - ali da su te prijave odbačene.

Dva dana uoči izbora, javnost je uznemirio jučerašnji nesporazum u vrhu policije. Naime, direktor Uprave policije Slavko Stojanović kazao je da policija ima informacije da za vrijeme izbora može doći do pokušaja izazivanja nereda i njihove eskalacije, i da će, ukoliko se to dogodi, njihovi službenici efikasno i energično odgovoriti.

Reagovao je ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović koji se u Vladi izbornog povjerenja nalazi u ime opozicionog DEMOS-a. On je danas održao konferenciju za novinare čije je cilj, kaže, da umiri javnost i pošalje optimističku poruku:

"Naše nije da šaljemo poruke koje će u ljudima posijati strah. Naše je da garantujemo svakom građaninu koji ima biračko pravo da će ga ostvariti u miru, da neće imati nikakvih posljedica, a da svaka eventualna zloupotreba biračkog prava mora biti prijavljena policiji – i sve će biti u redu, poručio je Danilović.

Izborna tišina uoči nedjeljnih parlamentarnih i lokalnih izbora u četiri crnogorske opštine počeće večeras u ponoć. Biračko pravo u Crnoj Gori ima 528.817 građana.

Parlamentarni izbori biće deseti izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a četvrti nakon obnove nezavisnosti. Na parlamentarnim izborima učestvovaće 17 izbornih lista.

Kako je odlučeno žrijebom, Izborna lista Albanci odlučno prva je na glasačkom listiću, druga Socijaldemokratska partija, treća Albanska koalicija, a četvrta Alternativa Crna Gora.

Na petom mjestu je Pozitivna Crna Gora, šestom Demokratska partija socijalista, sedma je Hrvatska građanska inicijativa, a osma Demokrtska Crna Gora.

Velika koalicija Ključ je na devetom mjestu, Srpska stranka je deseta, 11 Stranka penzionera invalida i socijalne pravde, a 12 lista Demokratskog saveza Albanaca.

Na 13 mjestu je Demokratski front, na 14 Bošnjačka stranka, 15 Bošnjačka demokratska zajednica, 16 su Socijaldemokrate, a 17 Srpska radikalna stranka.

Lokalni izbori biće održani u Budvi, Kotoru, Andrijevici i Gusinju.

Brojka posmatrača koja je dvostruko veća nego na prethodnim izborima 2012.godine govori o značaju parlamentarnih izbori koji se održavaju u nedjelju u Crnoj Gori.

Naime, na izbornim mjestima biće 2.092 domaća posmatrača, dok će stranih biti 512. Biračka mjesta 16. oktobra biće otvorena od sedam do 20 sati.

XS
SM
MD
LG