Linkovi

Policija: Očekujemo nerede, odlučno ćemo reagovati


 Direktor Uprave policije CG Slavko Stojanović (rtcg.me)
Direktor Uprave policije CG Slavko Stojanović (rtcg.me)

Crnogorska Uprava policije saopštila je da ima operativne podatke da bi tokom procesa izbora moglo doći do nereda i najavila “efikasan i energičan” odgovor na bilo koji pokušaj njihovog izazivanja.

„Operativna saznanja ukazuju na to da može doći do pokušaja izazivanja nereda i, eventualno, njihove eskalacije, na što će, ukoliko se dogode, policija imati efikasan i energičan odgovor, shodno policijskim ovlašćenjima“, saopštio je danas direktor Uprave policije Slavko Stojanović, nakon kolegijuma koji je održao sa svojim pomoćnicima i saradnicima u policijskom kampu Zlatica u Podgorici.

Stojanović je rekao da će policijski službenici „odlučno, profesionalno i zakonito djelovati u cilju sprečavanja pokušaja činjenja ili vršenja bilo kakvog delikta“.

„Službenici policije će, u komunikaciji sa nadležnim tužilaštvom i sudovima za prekršaje, blagovremeno djelovati kako bi svako lice koje eventualno bude izazvalo incidente, ili na bilo koji način bude kršilo zakon prije, tokom trajanja i nakon izbora, biti efikasno procesuirani za učinjeni delikt“, istakao je, ocjenjujući bezbjednosnu situaciju u zemlju stabilnom.

On je rekao i da se neće tolerisati napadi na policijske službenike, kao i da je UP spremna da odgovori svim bezbjednosnim izazovima u cilju zaštite bezbjednosti građana, te da policija neće dozvoliti incidente.

Ministar unutrašnjih poslova iz opozicione koalicije Ključ, Goran Danilović reagovao je na izjavu direktora policije, saopštavajući da ni on ni vlada nemaju informaciju da bi za vrijeme izbora moglo da dođe do pokušaja izazivanja nereda.

On je rekao da je od policije prije dva dana zatražio informaciju o procjeni bezbjednosti Centra bezbjednosti Podgorica, ali da je do danas nije dobio, ocjenjujući da je današnja izjava Stojanovića nakon kolegijuma policije više uznemirila, nego smirila javnost.

“Bez obzira na to šta odluči, direktor Uprave policije na sebe preuzima potpunu odgovornost za sve ono što bi moglo biti ružno tokom izbornog dana, a o čemu nijesam informisan ni ja ni Vlada koja nije ove sedmice ni održala sjednicu, a na kojoj bi, vjerujem, bio razmatran i moj predlog da se Stojanović razriješi”, istakao je Danilović i ponovio da Stojanović preuzima odgovornost, „a većina u vladi mu ćuteći sve to dopušta.

Lideri Demokratskog fronta saopštili su da u toj koaliciji nikome ne pada na pamet da izazove bilo kakav incident i najavio da će taj savez „u miru i dostojanstveno proslaviti naš uspjeh.

„U ovoj koaliciji nikome ne padaju na pamet bilo kakvi incidenti“, rekao je jedan od lidera DF Andrija Mandić Vijestima i optužio premijera Mila Đukanovića da je taj koji priželjkuje incidente.

„Pozivamo građane da budu mirni i ne nasijedaju na bilo kakve provokacije“, rekao je Mandić.

U međuvremenu, završne konvencije vladajuće Demokratske partije socijalista i opozicionog DF-a zakazane su za sjutra u 19 sati na bezbjednoj razdaljini, a portal Antena M saznaje da će konvencije biti održane u isto vrijeme „iz bezbjednosnih razloga“.

Taj portal prenosi da su organizatori konvencija odredili relativno udaljene maršrute kojima će kretati čelnici i pristalice DPS i DF, a njihovo kretanje biće nadgledano od strane policije.

XS
SM
MD
LG