Linkovi

CG: Pripreme za zimsku sezonu


Budva, Crna Gora
Budva, Crna Gora

Crnu Goru je u prvih devet mjeseci ove godine posjetilo million i 400 hiljada turista, što je tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Ostvareno je preko devet miliona noćenja, a prihodi od turizma za osam mjeseci ove godine iznosili su 609 miliona EUR.

Na sjednici Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva na kojoj su razmatrani rezultati u sektoru turizma za devet mjeseci, analizirana je ljetnja turistička sezona, kao i aktivnosti na pripremi predstojeće zimske.

Konstatovano je da se u cilju veće prepoznatljivosti crnogorske turističke ponude nameće kao neophodnost regionalno povezivanje. Visoko izražena sezonalnost je i dalje karakteristika crnogorskog turističkog proizvoda, ocijenjeno je na sjednici.

Direktor Nacionalne turističke organizacije, Saša Radović, saopštio je da je Crna Gora ‘na pedalj’ od toga da postane visoko kvalitetna turistička destinacija u svim segmentima, kao i da sinergija javnog i privatnog partnerstva nigdje nije tako jaka kao u turizmu.

"Postoji mogućnost rasta i razvoja zimskog turizma, kako na sjeveru tako i u ostalim djelovima zemlje. Zimsku sezonu bi osnažio kongresni turizam", smatra Radović.

Iz PKCG je saopšteno da je Crnu Goru prema podacima Monstata za devet mjeseci ove godine posjetilo 1,4 miliona turista, što je tri odsto više u odnosu na isti period prošle godine, a ostvareno je 9,09 miliona noćenja. Prihodi od turizma za osam mjeseci ove godine iznosili su 609 miliona EUR.

Pomoćnik ministra turizma i održivog razvoja, Željka Radak Kukavičić saopštila je da su se efekti koje generiše turizam pokazali izuzetno velikim i da utiču na sve ostale grane. Predstavnci Uprave za inspekcijske poslove zadovoljni su aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije, jer je od inspekcijskih kontrola i izrečenih sankcija prihodovano 100 miliona EUR.

Priprema zimske sezone, nastavak aktivnosti na suzbijanje sive ekonomije u oblasti turizma i ugostiteljstva, kao i unaprijeđenje turističke ponude kroz regionalno udruživanje, prioritetne su aktivnosti u narednom periodu, ocijenjeno je u Privrednoj komori Crne Gore
XS
SM
MD
LG