Linkovi

Odlična poseta crnogorskom primorju


Crna Gora beleži odličnu turističku posetu tokom praznika, ali se postavlja pitanje koliko će to pomoći posustaloj ekonomiji.

I drugi praznični dan u Crnoj Gori protekao je u znaku lijepog vremena i izuzetno dobre posjete na primorju i u planinama. No, ekonomija je tema koja će, po svemu sudeći, dominirati tokom cijele godine koja je počela

Hiljade gostiju iz regiona i Evrope koji ovih dana borave na crnogorskom primorju, uz lijepo vrijeme i svečarsku atmosferu, podsjetili su na julske ili avgustovske dane. I sinoć je sve bilo u znaku muzike i dobre zabave, a za to su se pobrinuli crnogorski muzički sastav Perper i zagrebački Parni valjak.

Hoteli i privatni smještaj na budvanskoj rivijeri zabilježili su odličnu posjetu tokom praznika, saopšteno je i iz Turističke organizacije Budva, gdje ističu da je taj grad ovih dana najposjećenije mjesto zabave i uživanja u regionu. Saopšteno je da je dočeku Nove godine na gradskom trgu i koncertima Zdravka Čolića i Parnog valjka obje večeri prisustvovalo po 20 hiljada ljudi.

No, hoće li i koliko to pomoći posustaloj crnogorskoj ekonomiji? Iskustvo govori da su čak i dobre ljetnje turističke sezone rijetko imale značajniji udio u ekonomskom oporavku.

Predstavnici Svjetske banke danas su poručili da bi crnogorska Vlada trebalo da uradi više na prihodnoj i rashodnoj strani, što bi moglo da podrazumijeva i povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), kako bi se ubrzalo obaranje deficita i javnog duga. Iz Vlade je odmah uzvraćeno da bi povećanje PDV-a bio pogrešan potez koji bi uslovio divljanje cijena i ne bi popunio rupe u budžetu.
XS
SM
MD
LG