Linkovi

CG: Osumnjičenima za terorizam produžen pritvor


Grupi državljana Srbije, osumnjičenih za pokušaj terorizma u izbornoj noći u Crnoj Gori, danas je produžen pritvor na još dva mjeseca, dok se njihov navodni vodja - bivši šef srpske žandarmerije Bratislav Dikic, već dva dana nalazi u cetinjskoj bolnici zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

Odluku o produženju pritvora za Dikića i grupu od još 13 osumnjičenih državljana Srbije donijelo je Vanraspravno sudsko vijeće podgoričkog Višeg suda, na predlog Specijalnog tužilaštva, zbog opasnosti od njihovog bjekstva.

Preostalih trinaest osumnjičenih nalazi se u istražnom zatvoru Spuž kod Podgorice, gdje čekaju okončanje istrage koja ih sumnjiči da su pokušali da izazovu nerede, zauzmu parlament i likvidiraju premijera Mila Djukanovića.

Advokat Bratislava Dikića, Goran Petronijević, rekao je za TV Vijesti da je danas posjetio svog klijenta u bolnici na Cetinju, te ocijenio da je njegovo zdravstveno stanje "izuzetno lose".

“Danas smo posjetili Bratislava Dikića u bolnici, gdje se nalazi zbog problema u jednoj fazi njegovog izdržavanja pritvora”, rekao je Dikićev advokat, i dodao da se njegov klijent nalazi u 'izuzetno lošem psihofizickom stanju’, te da je smršao preko 18 kilograma.

On je rekao da je Dikića pregledao tim ljekara iz Niša koji su mu ranije radili operaciju karcinoma, te da su ljekari izrazili strahovanje da je Dikićevo zdravlje dodatno ugroženo boravkom u pritvoru.

“Njihovo mišljenje je dosta loše. Koliko sam ja razumio, ima promjena na unutrasnjim organima, jetri i bubrezima, I tek nakon dodatnih pretraga moći će da se kaže neka podrobnija dijagnoza”, rekao je Petronijević.

Komentarisući odluku suda o produženju pritvora za njegovog klijenta, Dikićev advokat je rekao da “taj čovjek nije za pritvor, već za bolnicu, i to hitno, dok ne bude kasno".

U nedostatku novih zvaničnih informacija iz tužilaštva, lokalni mediji pišu da će istraga biti proširena na još neke osobe iz Srbije, te da će tužilaštvo od Moskve zatražiti da se crnogorskim istražiteljima omogući saslušanje dvojice neimenovanih Rusa osumnjičenih da stoje iza pokušaja terorističkog napada.

Generalna direktorica Direktorata za pravosuđe, Marijana Laković Drašković, rekla je Televiziji Crne Gore da crnogorsko zakonodavstvo ne predviđa mogućnost potpisivanja sporazuma o priznanju krivice kada je u pitanju krivično djelo terorizam.

Prema naredbi za sprovodjenje istrage, tuzilaštvo tereti Dikića, Aleksandra Sindjelića i Kristinu Hristić za terorizam, a ostale za stvaranje kriminalne organizacije.

XS
SM
MD
LG