Linkovi

Hrvati kupili Crnogorski Telekom za 123,5 miliona eura


Crnogorski Telekom (foto: rtcg.me)

Hrvatski Telekom potpisao je u utorak sa Mađar Telekomom ugovor o kupovini 76,5 odsto akcija Crnogorskog Telekoma za 123,5 miliona eura, saopšteno je iz vodeće crnogorske telekomunikacione kompanije nakon današnjeg potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

“Ova transakcija je u skladu sa orjentacijom kompanije na poslovanje unutar zemlje i nastojanja da ojačamo poziciju Mađar Telekoma na mobilnom tržištu, da poboljšamo ICT kapacitete, kao I da zadržimo nivo investicija u fiksnu mrežu i povećamo broj korisnika na lokacijama gdje je brzi internet već dostupan”, saopštili su iz Mađar Telekoma, prenosi portal RTCG.

Predstavnici Crnogorskog Telekoma rekli su da se radi o transakciji unutar Dojče Telekom (DT) grupe, što znači da kupcu neće biti neophodna ponuda za preuzimanje preostalih akcija kompanije, kao ni saglasnost crnogorske Agencije za zaštitu konkurencije.

“Hrvatski Telekom je vodeći telekomunikacioni operator u Hrvatskoj, sa million korisnika fiksne, 2,3 miliona korisnika mobilne telefonije I 740 hiljada korisnika širokopojasnog interneta”, saopšteno je iz Crnogorskog Telekoma. “Zajedno sa Crnogorskim Telekomom Mađar Telekomom, član je DT grupe, prisutne u više od 50 zemalja širom svijeta”

U crnogorskoj kompaniji kažu da Hrvatski Telekom bilježi zapažene poslovne I finansijske rezultate I doprinijeće snaženju ukupnih performansi poslovanja Crnogorskog telekoma, očekujući da će se na taj način ostvariti najbolji sinergijski efekat dviju kompanija.

Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Davor Tomašković, rekao je da od današnje kupovine Crnogorskog Telekoma očekuje značajne sinergijske učinke između dvije kompanije, prvenstveno kroz razmjenu znanja i tehnologija, optimizaciju poslovnih procesa i zajedničkog tržišnog nastupa.

“Uvjeren sam da će snaga i iskustvo Hrvatskog Telekoma značajno doprinijeti daljem razvoju i još uspješnijem poslovanju Crnogorskog Telekoma”, rekao je Tomašković I dodao da u prilog tome govori i činjenica da je Hrvatski Telekom, uprkos nepovoljnom tržišnom okruženju i procesu transformacije, u posljednje tri godine “preokrenuo negativne trendove i stabilizovao sve ključne finansijske pokazatelje u svom poslovanju”.

Izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Milija Zeković, saopštio je da u toj kompaniji očekuju da će sinergija vodećih telekomunikacionih operatora Crne Gore i Hrvatske unaprijediti ukupno poslovanje, a korisnicima ponuditi još kvalitetnije proizvode i usluge.

“Uvjeren sam da će povezivanje dvije kompanije u okviru DT grupe, kroz bliskost naših tržišta i sličnih potreba korisnika, rezultirati zajedničkim uspjehom”, zaključio je Zeković, prenosi portal Radio Televizije Crne Gore.

Hrvatski Večernji list ocjenjuje da se radi o najvećoj akviziciji Hrvatskog Telekoma do sada, te da je potpisivanje ugovora o kupovini Crnogorskog Telekoma napravljen “prvi veliki korak” u strategiji širenja i pozicioniranja hrvatske kompanije u regionu.

Crnogorski Telekom je najveća telekomunikaciona kompanija u zemlji i apsolutni lider u fiksnoj telefoniji sa 93 posto udjela na tom tržištu, koji ima i 32 odsto na tržištu mobilne telefonije, kao i 73 hiljade korisnika širokopojasnog interneta i 60 hiljada IPTV korisnika.

Crnogorska kompanija, u kojoj radi 588 zaposlenih, u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarila je prihod u iznosu od 69,4 miliona eura, piše Večernji list.

XS
SM
MD
LG