Linkovi

CG: Makroekonomska stabilnost prioritet


Crnogorski premijer Milo Đukanović sa direktorkom za Zapadni Balkan u Svetskoj banci Elen Goldštajn (gov.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović sa direktorkom za Zapadni Balkan u Svetskoj banci Elen Goldštajn (gov.me)

Crnogorski premijer je tokom razgovora sa delegacijom Svetske banke rekao da je vlada posvećena održivosti javnih finansija, uz obezbeđenje dinamičnog ekonomskog rasta

Prioritet Vlade u narednom periodu biće dalje učvršćivanje makroekonomske stabilnosti – fiskalne i finansijske – uz konstantan rad na poboljšanju konkurentnosti, kazao je premijer Milo Đukanović u razgovoru sa delegacijom Svjetske banke koju je predvodila direktorka za Zapadni Balkan Elen Goldštajn.

Đukanović je istakao da je Vlada potpuno posvećena održivosti javnih finansija, uz istovremeno obezbjeđenje dinamičnog ekonomskog rasta. U razgovoru je ocijenjeno da je kvalitet saradnje Vlade Crne Gore i Svjetske banke dostigao najviši nivo. Obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjom podrškom Svjetske banke Crnoj Gori, saopšteno je iz Vlade.

"Čestitajući Crnoj Gori dobijanje poziva za članstvo u NATO, Elen Goldštajn je istakla da Svjetska banka vidi svoju ulogu u podršci zemljama Zapadnog Balkana, time i Crnoj Gori, na njihovom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Ona je predstavila Strategiju Svjetske banke za odnose sa Crnom Gorom za period 2016 – 2020, kojom su predviđeni dalja podrška našoj zemlji na polju makroekonomske stabilnosti i povećanja konkurentnosti posebno u privatnom sektoru, pospješivanje regionalnog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta", navodi se u saopštenju.

Iskazujući saglasnost sa prioritetima Strategije, premijer Đukanović je ocijenio da put razvoja zemalja Zapadnog Balkana podrazumijeva prevashodno stabilnost na ovom području i dodao da se stabilnost ne može postići bez integracija.

Kada je riječ o makroekonomskoj stabilnosti, konstatovane su poboljšana naplata javnih prihoda i unaprijeđena fiskalna konkurentnost u cilju očuvanja atraktivnosti poslovnog ambijenta, kao i kvalitetan rad na planu konsolidacije javnih finansija.

"Takođe je konstatovano da jačanju konkurentnosti, posebno kada je u pitanju unapređenje infrastrukture, veoma doprinosi Berlinski proces koji je jedna vrsta prekretnice u tom smislu, a u kojem Crna Gora aktivno participira", saopšteno je nakon razgovora.

Predsjednik Vlade Crne Gore je posebno istakao punu posvećenost Vlade održivosti javnih finansija, uz istovremeno obezbjeđenje dinamičnog ekonomskog rasta.

Vlada je kroz brojne mjere fiskalne konsolidacije, u periodu od 2013. do prošle godine, ostvarivala prosječno godišnje povećanje stepena naplate javnih prihoda od 16,1 odsto, ili ukupno u trogodištu oko 48 odsto, saopštio je ministar finansija, Radoje Žugić.

"Riječ je o snaženju u naplati javnih prihoda što u apsolutnom izrazu iznosi 543,1 milion EUR. To je ogroman novac koji je naplaćen u odnosu na prethodni period. To je novac kojim je podstaknut elemenat stabilnosti i liječenja nekih ranjivosti, ali i elemenat koji ukazuje da je neophodno nastaviti proces stalne konsolidacije", rekao je Žugić nakon sjednice Vlade na kojoj je razmatran dokument pod nazivom Pregled i analiza ostvarenja izvornih prihoda od 2013. do prošle godine.

Žugić je rekao da je u tom periodu zabilježena prosječna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda od 3,1 odsto.

"Proces fisklane konsolidacije treba da podrazumijeva donošenje novih mjera, smanjivanje neproduktivne javne potrošnje na rashodnoj strani i dovođenje tekuće potrošnje u dijelu deficita budžeta do ravnoteže,", kazao je Žugić.

Naredna godina, prema njegovim riječima, je godina u kojoj se mora imati ravnoteža u tekućoj, ali i dozvoljeni deficit u kapitalnoj potrošnji.

XS
SM
MD
LG