Linkovi

Povratak Šešelja u Srbiju


Vojislav Šešelj maše pristalicama iz sedišta SRS po povratku u Beograd iz Haga, 12. novembra 2014.
Vojislav Šešelj maše pristalicama iz sedišta SRS po povratku u Beograd iz Haga, 12. novembra 2014.

Nakon skoro 12 godina provedenih u Tribunalu u Hagu, Šešelj je u obraćanju pristalicama rekao da će njegovo privremeno puštanje na slobodu trajati sve dok ne obori sa vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića.

Nakon skoro 12 godina provedenih u Tribunalu u Hagu, lider SRS Vojislav Šešelj vratio se danas u Srbiju, posle odluke međunarodnog suda o njegovom privremenom puštanju.

Haški optuženik i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj stigao je danas iz Haga na beogradski aerodrom oko 13 časova, gde su ga dočekali članovi porodice, rukovodstvo SRS-a i veliki broj pristalica.

Nakon skoro 12 godina provedenih u Tribunalu u Hagu, koji ga je pustio na privremenu slobodu, Šešelj je u obraćanju pristalicama sa prozora sedišta SRS u Zemunu rekao da je Tribunal samo hteo da ga se otarasi, kao i da će njegovo privremeno puštanje na slobodu trajati sve dok ne obori sa vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića:

"Pišu tamo u odluci da je to privremeno. Međutim, to privremeno će trajati sve dok oborimo sa vlasti Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića. Te naše otpadnike i srpske izdajnike koji su prodali svoju čast i karakter, odrekli se srpskog nacionalizma i postali sluge zapadnih sila."

A prilikom današnje posete Boru, premijer Srbije Aleksandar Vu-čić je, odgovorajući na pitanje o povratku Šešelja u Srbiju ponovio ranije izrečen stav da mu želi dobro zdravlje i brz oporavak:

"Ja mu želim dobro zdravlje."

Pitanje novinara: Pojedine televizije – CNN, N1 iz minuta u minut prate njegov dolazak. Kako na to gledate?

Vučić: To su američke televizije?

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko ocenila je danas da je povratak lidera SRS Vojislava Šešelja najboji sim-bol svega onoga što se u Srbiji i dalje dešava i da u javnosti izostaje su-ština zašto je on uopšte otišao u Hag i za šta je odgovoran, kao i koliko je on sam doprineo činjenici da nema nikakve presude.

Na skupu o ekstremizmu, Biserko je je istakla da su organizacije desnice u Srbiji ojačale kao posledica nesposobnosti "mejnstrim" politike da odgovori na izazove ratova iz devedesetih godina i ideji Velike Srbije:

"Posle oktobarskih promena Srpska pravoslavna crkva dobija ogroman značaj u javnom medijskom prostoru i zajedno sa desničarskim organizacijama, poput Dveri i Obraza, popunjava politički vakuum nastao nakon pada Miloševića."

Analitičar Đorđe Vukadinović je danas ocenio da je sigurno da će Šešeljev povratak imati značajan uticaj na političku scenu u Srbiji, ali da je njegov cilj - rušenje vlasti - preambiciozan. Vukadinović smatra i da će Šešeljev povratak prestavljati psihološki problem za njegove dojučerašnje saradnike koji su danas na čelnim pozicijama u državi.

XS
SM
MD
LG