Linkovi

Dačić sutra u zvaničnoj poseti CG


Sprski premijer Ivica Dačić
Sprski premijer Ivica Dačić

Premijer Milo Đukanović je uoči posete srpskog kolege izrazio zadovoljstvo zbog uspona odnosa Crne Gore i Srbije

Srpski premijer Ivica Dačić boraviće u petak u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. On će se sastati sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, kao i predsjednicima države i parlamenta.

Potvrđeno je da će se Dačić sastati sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem i šefom parlamenta Rankom Krivokapićem, a očekuje se susret i sa predsjednikom Filipom Vujanovićem. Premijer Milo Đukanović, uoči Dačićeve posjete, izrazio je zadovoljstvo zbog uspona odnosa Crne Gore i Srbije:

‘’Odnosi između Crne Gore i Srbije su u permanentnom usponu. Smatram to bitnim kvalitetom državne politike obje države i ohrabrujućim sa stanovišta odgovornosti političkih elita i Srbije i Crne Gore za poštovanje onoga što je tradicija naših međudržavnih odnosa i tradicija prijateljstva srpskog i crnogorskog naroda’’.

Za Đukanovića su takvi odnosi dvije države dobar primjer i za region koji bi se morao iskoristiti da balkanska društva postanu konkurentna u porodici razvijenih evropskih naroda. Nakon Dačićeve posjete Podgorici, slijedi Đukanovićeva posjeta Beogradu u kome zvanično nije boravio godinama. Premijer objašnjava šta je cilj te posjete:

‘’Cilj je da na taj način damo prilog razvoju međudržavnih odnosa. To neće biti nikakva senzacija. Moj prethodnik na poziciji premijera Igor Lukšić je već bio u posjeti Beogradu, zvaničnici Srbije-i ovi i oni iz ranije državno-političke garniture su već u više navrata bili u Crnoj Gori. To će, dakle, biti jedna redovna posjeta’’.

Inače, predsjednik Vlade Srbije ove godine je već dva puta neformalno boravio u Crnoj Gori, a dva premijera sreli su se i na avgustovskom Samitu 100 biznis lidera regiona. Crnogorski domaćini u šali kažu da se nadaju da Dačić u posjetu Crnoj Gori nije krenuo vozom. Naime, kopnena veza između dvije države funkcioniše sve lošije, a voz koji je prije tri dana iz Beograda krenuo u Bar, do odredišta je putovao rekordnih 32 sata!
XS
SM
MD
LG