Linkovi

Policije CG i Srbije posvećene građanima


Srpski i crnogorski ministar policije, Nebojša Stefanović i Raško Konjević, tokom susreta u Podgorici
Srpski i crnogorski ministar policije, Nebojša Stefanović i Raško Konjević, tokom susreta u Podgorici

Crnogorski i srpski ministar unutrašnjih poslova ocenili da će bolja granična kontrola i dobra saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, pokazati da su dvije policije posvećene građanima.

U zvaničnoj posjeti Crnoj Gori danas je boravio ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.

Upitan koliko je, nakon otmice djevojčice u Beogradu, ovaj region pogodno tlo za takvo nešto i koliko su granični prelazi bezbjedni, Stefanović je rekao da je dobra i pravovremena reakcija policije u Srbiji pokazala da bi to naš region trebalo da zaobilazi.

"Nadam se da se nigde neće dogoditi takva stvar, rekao je on, dodajući da će, što se Srbije tiče, reakcija policije svaki put biti munjevita i da niko neće napustiti Srbiju dok se takvo dete ne pronađe."

Sve to, kako je rekao, shvataju veoma ozbiljno, podsjećajući da su, kad je u pitanju taj slučaj, od francuske policije u roku od jednog dana imali sve podatke i informacije. Policije Crne Gore i Srbije, rekao je, uvijek moraju biti uz svoj narod.

"Nadam se da će dobra iskustva evropskih integracija i bolja granična kontrola, ali, pre svega, dobra saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, pokazati da su obe policije posvećene građanima, pošto policija uvek mora da bude uz svoj narod i to je nešto čemu ćemo sve više težiti u narednim godinama", kazao je Stefanović.

Stefanović je, na pitanje da li su povezani ubistvo Gorana Radomana u Beogradu i eksplozija u Bloku pet u Podgorici, kazao da postoje određene sumnje u tom smislu.

Ministar policije Crne Gore Raško Konjević je saopštio da je sa kolegom iz Srbije danas razgovarao o jačanju saradnje dvije policije, posebno u dijelu saradnje kriminalističkih policija. Na sastanku je dogovoreno da, kad su u pitanju evropske integracije, sve ono gdje Crna Gora Srbiji ili obratno mogu da pomognu, da doprinesu da obje zemlje u svojoj dinamici nastave na kvalitetan način evropski put.

"Razgovarali smo o oblasti vanrednih situacija i konstatovali da je svaka regionalna inicijativa u tom segmentu dobrodošla", kazao je Konjević.On i Stefanović su, kako je rekao, razgovarali o boljoj dinamici u ratifikaciji određenih sporazuma o graničnim prelazima koji su ussaglašeni.

"Da intenziviramo komunikaciju nadležnih ekspertskih komisija u dijelu sporazuma koji nijesu dosad dogovoreni i dogovorili da, uz saglasnost dva ministra, ekspertske komisije u narednom periodu nastave rad na tim sporazumima", kazao je Konjević.

Stefanović je poručio da Srbija hoće da bude potpuno posvećena borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i da snažnija saradnja dvije kriminalističke policije može da dovede do povećanja bezbjednosti građana dvije zemlje. Razgovarano je i o boljoj graničnoj kontroli i otvaranju novih graničnih prelaza između dvije države.

XS
SM
MD
LG