Linkovi

CG: Spor oko beranske škole pred raspletom


Dugovremeni spor između crnogorske Vlade i Univerziteta u vezi sa sjedištem Medicinske škole, konačno je pred raspletom. Naime, najavljena Inicijativa za smjenu rektorke od strane Upravnog odbora Univerziteta u kome većinu imaju predstavnici Vlade, vjerovatno će označiti kraj sukoba između premijera Duška Markovića i rektorke Radmile Vojvodić.

Rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić kazala je da je Inicijativa za njenu smjenu politički pamflet i poručila da je svojim djelovanjem afirmisala misiju Univerziteta i štitila integritet i autonomiju akademske zajednice.

Ona je poručila da ta inicijativa nije iznenađenje, jer je, kako je ocijenila, pritisak koji Vlada već nekoliko mjeseci sprovodi preko Upravnog odbora na UCG, zapravo obračun sa njom.

Radmila Vojvodić je to navela u izjašnjenju Upravnom odboru povodom Inicijative pet članova UO UCG – predstavnika Vlade Crne Gore za njeno razrješenje. Premijer Marković je tavom izjavom iznenađen.

"Čudi me da je rektorka uputila meni takvu poruku. Kao što znate, ja takvu poruku nijesam upućivao ni rektorki ni bilo kome. Veoma lično poštujem rektorku, ali ovo je državni posao. Kod državnog posla nema pogađanja. U državnom poslu se moraju poštovati nadležnoti i izvršavati odluke", kazao je Marković.

On je podsjetio da je Univerzitet u centru Vladine politike i kada se tiče i visokog obrazovanja i ukupne obrazovne politike, te da su u tom cilju odobreni značajni budžetski izdaci, koji uključuju i nove troškove vezane za besplatne osnovne i magistarske studije.

Premijer je istakao da podaci govore da Vlada, ne da ima bilo koju ambiciju miješanja u nadležnosti i poslove Univerziteta, nego da podstiče Univerzitet u ostvarivanju svoje misije i svoje uloge u crnogorskom društvu.

"Problemi i razlike su nastale jer je nakon odluke Vlade da se sjedište Više medicinske škole u Beranama i ove godine zadrži u Beranama. To opredeljenje Vlade proizilazi iz naše analize, naših argumenata. Zamislite da Vlada donosi odluke, a da one ne obavezuju nikoga, a posebno kada su te odluke donijete i proizilaze iz izvornih nadležnosti Vlade”.

Inicijativa je, kaže Marković, pokrenuta zbog nepoštovanja odluke Vlade i neizvršavanja njene odluke. “Sva priča i model studiranja na Višoj medicinskoj školi u Beranama nije u duhu onoga što je Vladina odluka", poručio je Marković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG