Linkovi

CG: Bez uslova za rad medija


Mediji u Crnoj Gori (rtcg.me)
Mediji u Crnoj Gori (rtcg.me)

Zaposleni koji ne može da živi od svog rada nije slobodan, ocijenjeno je iz Sindikata medija Crne Gore i poručeno da ne može biti riječi o slobodi medija dok oni koji ih čine rade u uslovima siromaštva, korupcije i straha.

„Dok se zaposlenima u crnogorskim medijima svakodnevno uskraćuju osnovna prava iz radnog odnosa, a u profesionalnom smislu se strateški svode na držače mikrofona, oni koji ih dovode u takvo stanje daju sebi za pravo da govore o slobodi medija“, kaže se u Proglasu Sindikata medija.

Svjetski dan slobode medija je, kako navode, prilika da ponove da o slobodi medija ne može biti riječi dok oni koji te medije čine, a to su zaposleni u njima, rade u uslovima siromaštva, korupcije i straha.

„Zaposleni koji ne prima zaradu, koji ne može da živi od svog rada, nije slobodan, nije objektivan i dok se bori za golu egzistenciju ne može da se bori i za pravo javnosti da bude informisana“, saopštila je predsjednica Sindikata medija, Marijana Camović.

Za takvo stanje, kako je rekla, krivi su vlasnici i oni koji finansiraju medije, bez obzira na to da li je riječ o medijma koje finansira država, opštine ili privatnici.

„Svi oni, nažalost, samo vode biznis i svoje bitke, nemaju poštovanja prema novinarstvu koje je nekad bilo ugledna profesije, a ni javni interes im nije vodilja. Pričom da su svi zaposleni zamjenjljivi samo produbljuju strah i obeshrabruju i one rijetke koji bi se usudili da dignu glas protiv loših uslova rada“, navela je Camović.

Ona je dodala da je, prema zvaničnim podacima Monstata, u medijskoj djelatnosti je 2012. godine bilo zaposleno 1.970 ljudi, a dvije godine kasnije svega 1.382. Gdje je „razlika“ od 588 ljudi?”, pita se Camović.

„Poslodavci pričaju o slobodi medija i demokratiji ali ta demokratija na koju se oni pozivaju ne važi u medijima u kojima su oni šefovi. Ljudi odlaze iz novinarstva koje više nije ni zanimljivo, ni izazovno na bilo koji način jer se za rad u medijima ne dobija nikakva satisfakcija, a često čak ni zarada ili slobodan dan“, saopštila je Camović.

Iz Sindikata medija je poručeno da novinari ne smiju da pristaju na manje od onoga što im zakoni garantuju. Od ove godine, Sindikat novinara Crne Gore učestvuje u regionalnom projektu Zapadnobalkanska platforma za zagovaranje slobode medija i slobode novinara.

Za to vrijeme, medijska scena u Crnoj Gori ostaje oštro polarizovana, novinari su svrstani u suprotstavljene blokove, novinarska udruženja ne postoje, ne postoji jedinstveno tijelo koje bi pratilo primjenu i ukazivalo na kršenje Kodeksa…

XS
SM
MD
LG