Linkovi

Česi zainteresovani za TE Pljevlja 2


Termoelektrana u Pljevljima
Termoelektrana u Pljevljima

Novinarima, među kojima je bio i naš dopisnik, domaćini su saopštili da njihov projekat garantuje smanjenje zagađenja u Pljevljima i energetsku stabilnost Crne Gore

Grupa novinara iz Crne Gore boravila je ovih dana u Češkoj gdje su bili gosti kompanije “Škoda Praha”, zainteresovane za izgradnju drugog bloka termoelektrane u Pljevljima.

Gradnja drugog bloka termoelektrane doprinijela bi smanjenju vazdušnog zagađenja u Pljevljima, zbog postojanja jakog efekta rashlađujućeg tornja. Crna Gora bi dobila savremeni energetski objekat koji bi učvrstio energetsku stabilnost zemlje, ocijenjeno je u Pragu na prezentaciji ponude Škode Prahe za gradnju TE Pljevlja 2. Česi su jedan od devet ponuđača za izgradnju drugog bloka TE i ne kriju da će biti razočarani ukoliko ne dobiju ovaj posao.

"Sigurno znate da je Škoda Praha- učestvovala u projektima gradnje elektrana na prostoru bivše SFRJ. Smatramo da je Crna Gora stabilna država sa velikom perpsektivom, što je glavni razlog zbog čega dolazimo. Realizacijom ovog projekta bi se pojačalo, već stvoreno, partnerstvo između Crne Gore i Češke. U ovom poslu, ne kalkulišemo sa ekstremnim dobicima, već sa normalnim maržama koje bi odgovarale i jednoj i drugoj strani", istakao je generalni direktor kompanije Škoda Praha Danijel Jiricka.

Jiricka je kazao da im je cilj da iskoriste sopstvene kapacitete u projektovanju i gradnji energetskih objekata i istakao da će na projektu gradnje drugog bloka, ukoliko oni pobijede, biti angažovano 1.500 radnika, od kojih će većina biti domaći podizvođači. Jiricka tvrdi i da sa političkog aspekta firma Škoda Praha ima prednost u dobijanju ovog posla:

Ulazak Crne Gore u NATO bi osnažio njenu poziciju, a Češka republika snažno podržava ulazak Crne Gore u Alijansu”, kazao je Jiricka.

Firma Škoda Praha se od 2005.godine bavi obnovom češke energetike, a realizovali su projekte slične onima koje nude Crnoj Gori. “Ono što je za Crnu Goru bitno jeste da projekti koji su ovdje realizovani pokazuju izvanredne rezultate”, rekao je Jiricka novinarima u Pragu.

Prilikom obilaska TE Tušimice uvjerili smo se u besprijekoran profesionalizam. Od nekada gustim i štetnim dimom obavijene životne sredine, nastao je objekat čija je efikasnost povećana, emisija štetnih gasova smanjena je u prosjeku za čak 79 odsto, a radni vijek blokova je produžen do 2035.godine. Upravo, ideja Škoda Prahe je da se blok termoelektrane u Tušimicama gotovo „prekopira“ i instalira u Pljevljima, s obzirom na odlične energetske i ekološke perfomanse koji su pokazali ovi izvori energije.

Novinari su imali priliku da se uvjere da se u neposrednoj blizini elektrane nalaze zasađene poljoprivredne kulture, dok se miris sagorenog uglja praktično ne osjeća. Predstavljajući detaljnije češku ponudu, šef projekta Škoda Prahe za Pljevlja Rihard Kuba, rekao je da je češka ponuda po mjeri, sa ciljem da optimizuje pljevaljsku infrastrukturu kroz ovaj projekat. On je ocijenio da bi izgradnjom drugog bloka TE Pljevlja, bio riješen problem ekologije u tom gradu. Inače, kompanija Škoda Praha nalazi se u vlasništvu energetskog giganta ČEZ.
XS
SM
MD
LG