Linkovi

CG: Razvoj nacionalnog identiteta za bolji turizam


Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma CG na sjednice Savjeta turističkog razvoja i pripremu, 13. april 2016. (rtcg.,net)
Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma CG na sjednice Savjeta turističkog razvoja i pripremu, 13. april 2016. (rtcg.,net)

Za bolju turističku ponudu Crne Gore neophodno je smanjiti sezonalnost, pripremiti poseban program koji će produžiti boravak turista i stvoriti nove usluge koje će obezbijediti veću potrošnju.

Poboljšanje dostupnosti, jačanje hotelskih kapaciteta i optimizacija poreske politike neki su od koraka koje je potrebno preduzeti kako bi se obezbijedili bolji rezultati predstojeće turističke sezone, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović nakon sjednice Savjeta turističkog razvoja i pripremu i praćenje turističkih sezona.

Za bolju turističku ponudu Crne Gore neophodno je smanjiti sezonalnost, pripremiti poseban program koji će produžiti boravak turista i stvoriti nove usluge koje će obezbijediti veću potrošnju, potencirao je Gvozdenović.

On je dodao da su izgradnja i razvoj nacionalnog identiteta i jedinstvene turističke ponude ključni za progres i konukurentnost. Preduslov za to je i edukacija svih koji rade u turizmu.

"Organizovaćemo posebne obuke za sve koji će stupati u kontakt sa turistima. Na tome mora da se radi u narednom periodu, kako bismo bili konkurentni na tržištu“, saopštio je Gvozdenović.

Ministar je naveo da je veza između sjevera i juga Crne Gore značajna za crnogorsku turističku ponudu, zbog čega je potrebno da se dodatno promoviše kapacitet i kvalitet ponude u nacionalnim parkovima.

On je kazao da su za turističku ponudu bitni i svjetski igrači koji će svojim mrežama, kvalitetom komunikacije, rezervacionim sistemom, kao i promocijama doprinijeti kvalitetu.

"U cilju kvalitetnije turističke ponude važno je napraviti sinergiju između naionalnog identiteta i svjetskih brendova“, smatra Gvozdenović.

On je rekao da se, kada je u pitanju hotelijerstvo, do 2024. godine očekuje izgradnja 76 novih hotela sa osam hiljada smještajnih jedinica.

Ministar je rekao da se u 2026. godini očekuje da će prihodi od turizma iznositi preko 1,5 milijardi EUR, kao i da će sektor turizma zapošljavati 54 hiljade ljudi.

Gvozdenović je saopštio da su prva tri mjeseca ove godine pokazala da je prošlogodišnja sezona bila kvalitetna, kao i da se može očekivati da će predstojeća biti veoma uspješna.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić, saopštila je da će nastojati da kroz određene projekte ojačaju identitet i prepoznatljivost Crne Gore.

Ona je kazala da je zabilježen rast broja turista sa svih tržišta, od pet do 20 odsto. Dodala je da je ulaganje u promociju crnogorske turističke ponude bitna investicija za dalji period, kako bi se ostvarili prognoze za 2026. godinu.

"Ove godine očekujemo i završetak marketing strategije razvoja crnogorsko turizma, gdje ćemo precizno ići prema novim tržištima“, saopštila je Radak Kukavičić.

Ona je dodala da će se ove sezone realizovati i program podsticajnih mjera kojim su predviđena značajnija sredstva u odnosu na prošlu godinu.

XS
SM
MD
LG