Linkovi

Razgraničenje sa Kosovom je za CG završeno pitanje


Srdjan Darmanović, ministar inostranih poslova Crne Gore (ARHIVA)

Za Crnu Goru je pitanje demarkacija granice sa Kosovom završeno. Crnogorska Vlada vjeruje u demokratski kapacitet institucija u Kosovu i strpljivo će čekati konačno rješenje razgraničenja sa Kosovom, poručio je ministar inostranih poslova Crne Gore Srđan Darmanović.

Nakon što je prvi potez novog kosovskom premijera Ramuša Haradinaja bio raspuštanje komisije za demarkaciju granice sa Crnom Gorom i najava formiranja nove, iz Podgorice mu je poručeno da je to pitanje za Crnu Goru završeno.

“Mi smo u Beču sklopili međunarodni ugovor 2015. godine nakon iscrpnog rada međunarodnih komisija. U dobroj vjeri prema tom međunarodnom ugovoru ratifikovali smo ga u parlamentu i Crna Gora se na to više neće vraćati”, poručio je šef diplomatije Srđan Darmanović.

On je kazao, da što se tiče pitanja demarkacije, Crna Gora ne može da utiče na stavove bilo koje kosovske vlade pa ni ove sadašnje.

"Imamo dobre odnose sa Kosovom i ne sumnjamo da će se tako nastaviti. Za Crnu Goru ovo pitanje je završeno i nećemo se više na to vraćati. Vjerujemo u demokratski kapacitet institucija u Kosovu i strpljivo ćemo čekati konačno rješenje razgraničenja sa Kosovom", naveo je Darmanović.

Crnogorski šef diplomatije rekao je da Crna Gora priželjkuje da se to riješi bilateralnim putem, a ako ne bude tako, ići će se na mehanizme međunarodnog prava. Ipak, on je izričit da ovo pitanje neće ugroziti odnose Crne Gore i Kosova.

Predsjednik crnogorske komisije Milan Paunović, kazao je da se nada da će situacija u vezi sa granicom biti riješena na način koji je ranije dogovoren.

"Najave medija da je novi premijer Kosova najavio da će predložiti obrazovanje nove komisije, ne treba komentarisati, jer Crna Gora nije o tome zvanično obaviještena", rekao je Paunović.

On je saopštio da je uvjeren da će se na Kosovu naći politički dogovor za ratifikaciju ugovora, uz uvažavanje da je riječ o unutrašnjem pitanju Kosova.

U svemu je veoma bitan stav EU, koji je njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila ovih dana u čestitki koju je povodom izbora za premijera Kosova uputila Ramušu Haradinaju - da je dijalog sa Srbijom i demarkacija granice sa Crnom Gorom, među ključnim koracima za jačanje evropske perspektive Kosova.

Iako je demarkacija granice sa Crnom Gorom ključni zahtev EU za dobijanje viznih olakšica, AAK (Alijansa za budućnost Kosova) se žestoko opirala dogovoru koji su pre tri godine potpisali Hašim Tači i tadašnji crnogorski ministar spoljnih poslova Igror Lukšić, pa taj sporazum, kojem se usprotivio i pokret Samoopredeljenje, nikada nije odobren u kosovskom parlamentu, podsjetili su prištinski mediji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG