Linkovi

Marković: Neprimjeren gest ambasadora u Vašingtonu, Vatikanu i Beču


Premijer Crne Gore Duško Marković tokom intervjua za agenciju Asošijeted pres, 18. oktobra 2019. godine (Foto: AP/Risto Božović)

Premijer Crne Gore Duško Marković kritikovao je u ponedjeljak gest trojice crnogorskih ambasadora, koji su suspendovanoj diplomatkinji platili kaznu za uvrede upućene vjernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Komentarišući potez ambasadora Crne Gore u Vatikanu Miodraga Vlahovića, Vašingtonu Nebojše Kaludjerovića i Željka Perovića u Beču, koji su saopštili da su diplomatkinji Mirni Nikčević platili 600 eura prekršajne kazne, rekao da “ne komentariše njihovu ličnu spremnost da učestvuju u plaćanju troška za prekršajni nalog u slučaju osude njihove bivše koleginice”.

“Njihova reakcija je neprimjerena, tu reakciju ocijenio je i ministar vanjskih poslova (Srđan Darmanović prim. aut)”, rekao je Marković novinarima u Danilovgradu.

"Da ojačamo sistem, da naučimo sve da rade svoj posao"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00


“Vidjećemo u narednim danima kako da ojačamo sistem, da naučimo sve da rade svoj posao, da se ne plekaju u tuđi posao"

Trojica ambasadora saopštila su krajem prošle nedjelje da su platili kaznu Mirni Nikčević, obrazlažući da je “lako kazniti Mirnu Nikčević”, ali da je “teško trpjeti i ćutati na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog”.

Marković je poručio i da bi “pojedinci trebalo da služe sistemu, a ne da institucije budu platforma za bilo kakve lične stavove i ispoljavanja”.

Odgovarajući na pitanje hoće li trojica ambasadora biti sankcionisani, Marković je rekao da "nije sve u sankcijama i kažnjavanju” i dodao: “Ako se pogriješi, treba na to ukazati".

"Malo nas ima, treba da se čuvamo. Ko pogriješi, da mu se na to ukaže", rekao je crnogorski premijer.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) saopštilli su da su o oglašavanju trojice diplomata i njihovoj odluci saznali iz medija, navodeći da je to u suprotnosti sa zakonom, obzirom da ambasadori ne iznose javno svoje stavove mimo MVP.

MVP je ranije suspendovalo Nikčević i protiv nje pokrenulo disciplinski postupak zbog uvreda putem fejsubuka upućenih vjernicima okupljenim na Trojčindanskom saboru SPC održanom u junu u Podgorici.

Ombudsman: Kompromitovana svrha sankcije za diskriminatorski delikt

Nakon najave da će kaznu izrečenu za protivpravno ponašanje koje se ogleda u aktima diskriminatorske prirode platiti visoki diplomatski predstavnici Crne Gore, kancelarija crnogorskog Ombudsmana ocijenila je da se radi o "nedopustivom odnosu prema samom deliktnom ponašanju u tom slučaju".

Ombudsman smatra da je to naročito nedopustivo obzirom da je bilo poznato da je "cilj takvog ponašanja iskazivanje uvreda prema određenom dijelu populacije u Crnoj Gori na naročito brutalan način, posebno kada se slično ponašanje manifestuje i nakon izvršenja same deliktne radnje, za koju je kazna izrečena".

U saopštenju Ombudsmana se navodi da bi plaćanjem kazne za utvrđeni delikt bila iskompromitovana svrha sankcije, koju u svojoj odluci izriče sud, imajući u vodu da je ona usmjerena prema počiniocu "da bi se izrazio društveni prekor prema njemu zbog izvršenog prekršaja i da se utiče na njega i sva ostala lica da ubuduće ne čine prekršaj".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG