Linkovi

Novi program prekogranične saradnje CG, Hrvatske i BiH


Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova Crne Gore (foto: Ministarstvo evropskih poslova)
Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova Crne Gore (foto: Ministarstvo evropskih poslova)

Programom prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020, čiji ukupni budžet iznosi 67,2 miliona EUR, unaprijediće kvalitet socijalnih i zdravstvenih usluga, doprinijeće očuvanju prirode i unapređenju energetske efikasnosti, kao i razvoju turizma

Da će programom prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora biti unaprijeđen kvalitet socijalnih i zdravstvenih usluga, da će biti očuvana priroda i unapređena energetske efikasnost, saopšteno je danas u Podgorici na svečanoj konferenciji povodom početka sprovođenja projekata izabranih za finansiranje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020.

Ministar evropskih poslova, Aleksandar Andrija Pejović, podsjetio je da se programom nastavlja uspješna saradnja uspostavljena u okviru prethodne finansijske perspektive kroz bilateralne programe Hrvatska – Crna Gora i Bosna i Hercegovina – Crna Gora, kada su u okviru 53 realizovana projekta, postavljene platforme za dugoročnu kulturnu i ekonomsku saradnju, kao i saradnju u zaštiti životne sredine.

„Novim Programom, čiji ukupni budžet iznosi 67,2 miliona EUR, korisnici su dobili priliku da realizacijom zajedničkih aktivnosti doprinesu daljem razvoju programske oblasti kroz unapređenje kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga, očuvanje prirode i unapređenje energetske efikasnosti, razvoj turizma i podsticanje konkurentnosti“, rekao je Pejović.


On je naglasio da je prvi poziv za dostavljanje predloga projekata, za koji je opredijeljeno 25 miliona EUR, ukazao na veliko interesovanje partnera iz tri države učesnice, kao i da crnogorski partneri učestvuju u deset projekata, ukupne vrijednosti 11 miliona EUR.

Ministrica regionalnog razvoja i evropskih fondova Hrvatske, Gabrijela Žalac je istakla zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom s Crnom Gorom u okviru bilateralnog programa prekogranične saradnje, baš kao što je pomoćnica direktora Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine, Zara Halilović istakla da današnja konferencija predstavlja krunu dosadašnjeg rada i tijesne saradnje tri države na svim nivoima.

Žalac je, ukazujući na značaj programa prekogranične saradnje za jačanje bilateralnih odnosa, poručila da će Hrvatska, kao država članica EU biti značajan partner Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini u pristupnim pregovorima i budućem članstvu u EU.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav je čestitao Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini na zajedničkom uspjehu.

"Prekogranična saradnja značajna je za rješavanje zajedničkih izazova, snaženje ogromnog potencijala pograničnih oblasti, i unapređenje kulturnih, socijalnih i ekonomskih veza lokalnog stanovništva. EU će nastaviti da podržava napore usmjerene na dalji razvoj prekogranične saradnje", rekao je on.

Orav je istakao da sada postoji 20 odličnih projekata koji će unaprijediti život na prostoru koji se proteže od Zagreba preko Bijeljine do Ulcinja.

XS
SM
MD
LG