Linkovi

CG: Ponovo odložena sednica Parlamenta


Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore

Sjednica crnogorskog Parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o rekonstruciji Vlade i smjeni predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, ponovo je odložena. To je odlučeno na Kolegijumu predsjednika Skupštine, nakon što su poslanici sve do popodnevnih sati očekivali da se premijer pojavi u parlamentu

Premijer Milo Đukanović ni danas nije rekonstruisao svoj kabinet i četiri ministarska mjesta ustupio predstavnicima opozicije. Kandidati opozicije za ministre ranije danas najavili su da će povući svoje kandidature za novu vladu izbornog povjerenja, ako premijer ne dođe u Skupštinu Crne Gore do 15 sati i 30 minuta, i za ministra poljoprivrede predloži Milorada Vujovića.

Prethodno, opoziciona trojka, bez SNP-a koji se nije dogovorio sa premijerom i bez DF-a koji se protivi ovakvom Sporazumu, predložila je kandidate za ministre policije, rada i socijalnog staranja i finansija, te potpredsjednika Vlade.

Naime, opoziciona trojka zahtijevala je da danas Đukanović predloži Milorada Vujovića za ministra poljoprivrede, što premijer u očekivanom roku nije učinio.

Štaviše, premijer Đukanović danas je službeno boravio na Žabljaku, iako je sjednica parlamenta, na kojoj je trebalo da se raspravlja o novim članovima Vlade, trebalo da počne u podne. Potpredsjednik parlamenta, Branko Radulović, kazao je izgubljeno dragocjeno vrijeme i da "Crna Gora ulazi u još dublju krizu".

Radulović je rekao je da očigledno iza svega stoji ultimatum Pozitivne Crne Gore, koja bi uskratila povjerenje Vladi, ukoliko ta stranka ne bi bila dio nove vlade izbornog povjerenja, što je Pozitivna demantovala.

Podsjećamo, premijer Đukanović uputio je u petak veče parlamentu predlog za sastav nove vlade izbornog povjerenja. Za novog ministra finansija predložen je Raško Konjević, unutrašnjih poslova Goran Danilović, te rada i socijalnog staranja, Boris Marić. Za vicepremijera je predložen profesor Milenko Popović.

Opoziciona trojka, SDP, URA i Demos, za ministra poljoprivrede je premijeru naknadno predložila Milorada Vujovića.

Iako je svrha učešća opozicije u Vladi kontrola izbornog procesa, za takvo što ostaje sve manje vremena. Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović u šali je rekao kako se nada da će ova sjednica biti ipak završena do parlamentarnih izbora koji će se održati u oktobru.

XS
SM
MD
LG