Linkovi

Republika Crna Gora danas i zvanično postala 192. članica Ujedinjenih Nacija


Crna Gora je danas postala 192. punopravna članica Ujedinjenih nacija. Deset minuta pre podneva po lokalnom vremenu, pred sedištem Ujedinjenih nacija podignuta je zastava Crne Gore. U Njujorku je bio i kolega Alen Mlatisuma.

Ceremoniji podizanja crnogorske zastave prisustvovao je i generalni sekretar Svetske organizacije, Kofi Anan. On je u kratkom obraćanju okupljenima kazao da su Ujedinjene nacije spremne da pomognu Crnoj Gori i da se istovremeno unapred raduje doprinosu, koji će crnogorski narod dati za širenje mira i poštovanje ljudskih prava u svetu – jer je demokratskim obnavljanjem nezavisnosti, u otvorenoj i fer atmosferi, Crna Gora “pokazala svetu i strpljenje i političku zrelost”.

“Crna Gora je možda mala po veličini teritorije, ali će imati značajnu ulogu u održavanju stabilnosti u regionu i unapređenju dobrosusedskih odnosa i saradnje na Zapadnom Balkanu”, kazao je Anan – naglasivši da je ohrabrujuće to što su susedi Crne Gore pozdravili njenu nezavisnost i ponudili svoje prijateljstvo novoj nezavisnoj državi.

Odmah po podizanju zastave na Ist Riveru crnogorski predsednik je ekskluzivno za "Glas Amerike" kazao da ocekuje sveobuhvatnu i plodnu saradnju sa UN. Predsednik Vujanović je prethodno u obraćanju Generalnoj skupštini kazao kako će Crna Gora poštovati sve preuzete obaveze iz Povelje UN i biti pouzdan partner u implementaciji Milenijumskih razvojnih ciljeva.

Crna Gora će, strateški okrenuta evropskim i evroatlantskim integracijama, aktivno podržavati mirno rešavanje konflikata, humanitarne misije, borbu protiv terorizma, organizovanog kriminala i proliferacije oružja za masovno uništenje.

“Crna Gora ovim potvrđuje svoju privrženost principima međunarodnog prava, kao i poštovanju Međunarodnog suda pravde koji ih štiti”, rekao je Vujanović.

Pre Vujanovićevog obraćanja, Predsednik Generalne skupštine, Jan Elijason objavio je da je to telo aklamacijom usvojilo rezoluciju, kojom se odobrava prijem Crne Gore. Rezoluciju je kao predlagač – u ime Evropek unije - predstavio ambasador Austrije, Gerhard Fancelter. Pošto je crnogorska delegacija, praćena aplauzom, zauzela svoje mesto u skupštinskoj Sali, dobrodošlicu su joj poželeli – u ime afričkih država ambasador Zimbabvea, Bonifas Čidjausiku, u ime azijskih zemalja, ambasador Turske, Baki Ilkin, zatim predstavnik istočnoevropskih država – ambasador Albanije, Adrian Neritani, Južne Amerike i Kariba – ambasador Kube, Rudolfo Benitez i ambassador Irske, Dejvid Kuni, u ime zapadnoevrospkih zemalja i ostalih.

Predstavnik Srbije – Slavko Kruljević rekao je da je njegova država “ubeđena da će Crna Gora u potpunosti doprineti poštovanju principa i obaveza, koje proizilaze iz UN”. “Srbija je provela skoro stoleće sa Crnom Gorom u zajednici, i nastaviće da uspostavlja što bolje, dobrosusednske odnose”, kazao je Kruljević.

U ime domaćina, predstavnica Sjedinjenih Država, Džeki Volkot Sanders, podsetila je da su SAD uvažile referendumsku volju naroda Crne Gore, priznale nezavisnost, a sada pozdravljaju prijem Crne Gore u UN. Ambasadorka Sanders čestitala je crnogorskom narodu na ovom važnom trenutku u njegovoj istoriji.

Predsednik Crne Gore, Filip Vujanović za "Glas Amerike" kaže i da očekuje da će uskoro biti uspostavljeni puni diplomartski odnosi sa Vašingtonom.

Crna Gora je prva država koja se pridružila Ujedinjenim nacijama od 2002. godine, kada je primljen Istočni Timor. Svečanostima na Ist Riveru – sednici Generalne skupstine, a potom i ceremoniji podizanja zastave - prisustvovalo je i nekoliko desetina Crnogoraca.

XS
SM
MD
LG