Linkovi

Doneti odluku o pozivu CG do kraja 2015.


Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić obraća se Parlamentarnoj Skupštini NATO-a (skupština.me)
Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić obraća se Parlamentarnoj Skupštini NATO-a (skupština.me)

Parlamentarna Skupština NATO- usvojila je Deklaraciju u kojoj se preporučuje svim članicama Alijanse da do kraja godine donesu odluku o pozivu Crnoj Gori.

Politika otvorenih vrata jedno je od moćnih sredstava da se obezbijede stabilnost i mir, poručio je zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Aleksandar Veršbou, na proljećnom zasjedanju Parlamentarne skupštine NATO-a u Budimpešti na kom je učestvovao i predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić

Parlamentarna Skupština NATO-a, koja je održana u Budimpešti, usvojila je Deklaraciju u kojoj se preporučuje svim članicama Alijanse da ostanu posvećene politici otvorenih vrata i do kraja godine donesu odluku o pozivu Crnoj Gori.

U Deklaraciji se preporučuje i da zemlje kandidati udvostruče svoje napore i riješe otvorena pitanja i ispune zadatke. Zvaničnici Mađarske, koja je kontakt zemlja Crne Gore za NATO, snažno podržavaju njen ulazak u Alijansu. Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Aleksandar Veršbou rekao je da je "zajednički cilj slobodna i stabilna Evropa".

"To je izazov, a politka otvorenih vrata je jedan od najboljih načina da se taj cilj ostvari. Odlučivaćemo o svakoj zemlji aspirantu posebno. Prva na redu je Crna Gora, između dva samita, do kraja godine odlučićemo o pozivu Crnoj Gori za članstvo", rekao je Veršbou.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić zahvalio je zbog činjenice da je Deklaracija posvećena politici proširenja i jasno poziva članice da Crnoj Gori poziv stigne do kraja godine.

"Crna Gora je demonstrirala puno partnerstvo i iskrenu posvećenost NATO vrijednostima. Pokazali smo da vidimo partnerstvo, ne samo kao šansu za benefit, već i kao obavezu da podržimo buduće saveznike u najzahtjevnijim izazovima", rekao je Krivokapić.

Ocjenjujući da je kolektivna bezbjednost koju pruža NATO najbolja opcija za borbu protiv svih bezbjednosnih izazova, potpredsjednik mađarskog parlamenta Janoš Lotorskaj rekao je da bi Zapadni Balkan trebalo da bude dio NATO-a.

"Nadam se da će lideri zemalja Alijanse vidjeti i vrednovati sve napore koje su zemlje Zapadnog Balkana napravile i da će ostati na kursu otvorenih vrata i proširenja", kazao je Janoš.

Predstavnici država učesnica saopštili su da su posebno zainteresovani da Zapadni Balkan bude stabilan i prosperitetan. Događaji u Makedoniji pokazuju da posvećenost NATO integracijama nema alternative. Za Mađarsku je važno “da ministri ubrzano razmatraju poziv Crnoj Gori, kao i da ona dobije taj poziv do kraja godine, kako je najavljeno u Velsu. Taj poziv će biti motivišući faktor i za ostale zemlje aspirante", saopštili su predstavnici Mađarske na zasijedanju PS.

Farkaš: Crna Gora najozbiljniji kandidat

Zamjenica pomoćnika sekretara za odbranu Evelin Farkaš poručila je da je Crna Gora najozbiljniji kandidat za članstvo u NATO-u.

“Članice NATO-a će ove godine stvarno da se pozabave pitanjem Crne Gore i ozbiljno da razmotre njenu kandidaturu za članstvo. Argumenti za članstvo Crne Gore su veoma snažni i do kraja godine ćemo znati nešto o njoj. To apsolutno pokazuje da su vrata NATO-a otvorena, jer članice aktivno razmatraju kvalifikacije Crne Gore za članstvo.” *

XS
SM
MD
LG