Linkovi

Brajović: Skoro neizbježno registrovanje prvih slučaja morbila u Crnoj Gori


Mina Brajović, šefica Svetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori
Mina Brajović, šefica Svetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori

PODGORICA - Iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da je “pojava malih boginja neizbježna prijatnja za Crnu Goru”, kao i da je, kako je saopštila šefica SZO u Crnoj Gori Mina Brajović “gotovo pa neizbježno da se Crnoj Gori registruju prvi slučajevi morbila”.

“Onda bi se infekcija širila poput šumskog požara”, upozorila je Brajović i ukazala da Crna Gora “nažalost ima rekordno alarmantno nizak obuhvat vakcinacije”.

Iz UNICEF-a navode da je “problem niskih stopa imuinizacije u Crnoj Gori prisutan već deset godina”. Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da je niska stopa imunizacije sada "crveni alarm", jer se njene posljedice, kako je naveo, “mogu mjeriti dječijim životima”.

Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore kažu da je pojačana kampanja, u cilju povećanja obuhvata MMR vakcinom u Crnoj Gori, dala značajne rezultate, pa je “za posljednjih mjesec vakcinisano dvije trećine ukupno vakcinisane djece tom vakcinom tokom prošle godine”.

Rezultati MMR vakcinacije u Crnoj Gori
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:44 0:00

“Broj datih vakcina od 16. januara do 12. februara ove godine je 4146 vakcina, od čega je dato 3795 prvih doza, a 351 kao druga doza MMR vacine”, kazao je specijalista epidemiologije, doktor Adis Martinović iz Instituta za javno zdravlje.

“Prošle godine je dato šest hiljada prvih doza MMR vakcine za čitavu godinu, a sada je za samo mjesec dato dvije trećine tog broja”, naveo je Martinović tokom kontrolnog saslušanja koje je organizovao skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje kako bi, od predstavnika zdravstvenih vlasti u Crnoj Gori, dobio informacije u vezi sa obuhvatom MMR vakcine.

Martinović je rekao da je “13. januara obuhvat vakcinisane djece rođene 2021. godine bio 12 odsto, a danas je 27 procenata”. Kazao je i da je obuhvat vakcinisane djece rođene 2020. u istom periodu porastao sa 34 na 52 odsto. On je, takođe, naveo da je trenutno u Crnoj Gori nevakcinisano "oko 14.700 djece.

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju i bivši direktor Doma zdravlja u Podgorici, pedijatar Nebojša Kavarić kaže da je zainteresovanost za vakcinaciju MMR-om u Crnoj Gori povećana od pojave morbila u Srbiji, ukazujući da je Crna Gora, prema podacima UNICEF-a, “do 18. januara po obuhvatu bila iza centralne Afrike”. Kavarić kaže da je neophodno u budžetu izdvojiti više novca za preventivu.

Doktorka Slađana Račić, član Nacionalne komisije za rutinsku imunizaciju, kaže da nakon početnog dobrog odziva, interesovanje za vakcinaciju ponovo slabi.

“Posljednjih dana dolazi do izvjesnog pada u obuhvatu vakcinacije i broj na dnevnom nivou nije onakav kakav je bio na samom početku. Vjerovatno jenjava strah od epidemije…Treba nam što brža i intezivnija podrška sa svih strana kako bi se pozitivan trend nastavio”,navela je ona.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopštili su da je inspekcija od 1. januara obišla sve domove zdravlja na teritoriji Crne Gore, od kojih su dobili 308 potvrda o roditeljima koji su odbili da vakcinišu djete. Shodno tome sproveli su, kako navodi, v.d. direktora Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević zakonom predviđenu proceduru.

“Ne radi se samo o zahtjevu za pokretanje prekršajnog postupka. Ima i drugih načina, a to je izricanje prekršajnih naloga za lica koja su se prihvatila odgovornosti, tako da je bilo i novčanih kazni u roku od osam dana. Mi postupamo po prijavama domova zdravlja i vjerujemo institucijama. Sama Uprava za inspekcije poslove nije represivni, nego preventivni organ. Da li ćemo kaznama postići svrhu, mislim da nećemo", kazala je Vujošević.

Predstavnica Ministarstva zdravlja Ivana Živković kazala je da se taj resor bori i sa “opstrukcijama antivakserkog lobija”, ali i ,kako je navela, “neodgovornim pojedincima koje nažalost nekada imamo i u zdravstvenom sistemu”

XS
SM
MD
LG