Linkovi

Krivokapić i Lekić o krizi


Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić tokom susreta sa predsednikom Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić (Skupština Crne Gore)
Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić tokom susreta sa predsednikom Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić (Skupština Crne Gore)

Demokratski front će sutra u pisanoj formi dobiti zvaničan stav predsednika Parlamenta o zahtevima koji su nakon subotnjeg protesta dostavljeni Skupštini

U Crnoj Gori i dalje traje politička kriza nastala zbog nepriznavanja rezultata predsjedničkih izbora od strane opozicije i zahtjeva da predsjednik Skupštine poništi izbore i raspiše nove.

Demokratski front će sjutra u pisanoj formi dobiti zvaničan stav predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića o zahtjevima koji su nakon subotnjeg protesta dostavljeni Skupštini. Lider DF-a Miodrag Lekić je kazao nakon sastanka sa Krivokapićem da je šef Parlamenta izrazio razumijevanje i uvažio njihove zahtjeve i da je spreman za saradnju. No, Krivokapić smatra da bi ponavljanje predsjedničkih izbora i donošenje posebnog zakona za poništavanje njihovih rezultata, bio presedan:

"Ako bi se usvojio takav zakon da parlamentarna većina može poništavati rezultate izbora nikada ne bi došlo do smjene vlasti u Crnoj Gori", rekao je Krivokapić.

Lekićeva grupacija, međutim, insistira na cjelovitosti svojih predloga, a odgovor o zahtjevima očekuje i od Vlade:

"Vlada će se odgovorno i u redovnoj proceduri izjasniti o zahtjevima organizatora protestnog skupa da budu poništeni rezultati predsjedničkih izbora i organizuju se novi. Na redovnoj sjednici koja će biti održana u petak, dobiće finalni odgovor Vlade", kazao je premijer Milo Đukanović.

Podsjetimo, u zahtjevu koji su potpisali Lekić, predsjednici SNP i Pozitivne Srđan Milić i Darko Pajović, kao i prof dr Milan Popović ipsred Građanskog kluba, traži se usvajanje posebnog zakona kojim bi se poništili rezultati predsjedničkih izbora i raspisali novi.

Oni su zatražili i da se dvotrećinskom većinom što prije izabere Vrhovni državni tužilac, da se krivično - pravno procesuiraju akteri afere “Snimak”, kao i sprovođenje parlamentarne istrage o toj aferi. U zavisnosti od odgovora Demokratski front će odlučiti kako će se dalje odnositi prema radu Skupštine, koji od izbora bojkotuje.

Zbog svega, u Podgorici je danas boravio šef odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange koji je pokušao da posreduje u rješavanju političke krize između vlasti i opozicije.
XS
SM
MD
LG