Linkovi

Krivokapić i Lekić o krizi


Lider Demokratskog fronta Miodrag Lekić tokom susreta sa predsednikom Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić (Skupština Crne Gore)

Demokratski front će sutra u pisanoj formi dobiti zvaničan stav predsednika Parlamenta o zahtevima koji su nakon subotnjeg protesta dostavljeni Skupštini

U Crnoj Gori i dalje traje politička kriza nastala zbog nepriznavanja rezultata predsjedničkih izbora od strane opozicije i zahtjeva da predsjednik Skupštine poništi izbore i raspiše nove.

Demokratski front će sjutra u pisanoj formi dobiti zvaničan stav predsjednika Parlamenta Ranka Krivokapića o zahtjevima koji su nakon subotnjeg protesta dostavljeni Skupštini. Lider DF-a Miodrag Lekić je kazao nakon sastanka sa Krivokapićem da je šef Parlamenta izrazio razumijevanje i uvažio njihove zahtjeve i da je spreman za saradnju. No, Krivokapić smatra da bi ponavljanje predsjedničkih izbora i donošenje posebnog zakona za poništavanje njihovih rezultata, bio presedan:

"Ako bi se usvojio takav zakon da parlamentarna većina može poništavati rezultate izbora nikada ne bi došlo do smjene vlasti u Crnoj Gori", rekao je Krivokapić.

Lekićeva grupacija, međutim, insistira na cjelovitosti svojih predloga, a odgovor o zahtjevima očekuje i od Vlade:

"Vlada će se odgovorno i u redovnoj proceduri izjasniti o zahtjevima organizatora protestnog skupa da budu poništeni rezultati predsjedničkih izbora i organizuju se novi. Na redovnoj sjednici koja će biti održana u petak, dobiće finalni odgovor Vlade", kazao je premijer Milo Đukanović.

Podsjetimo, u zahtjevu koji su potpisali Lekić, predsjednici SNP i Pozitivne Srđan Milić i Darko Pajović, kao i prof dr Milan Popović ipsred Građanskog kluba, traži se usvajanje posebnog zakona kojim bi se poništili rezultati predsjedničkih izbora i raspisali novi.

Oni su zatražili i da se dvotrećinskom većinom što prije izabere Vrhovni državni tužilac, da se krivično - pravno procesuiraju akteri afere “Snimak”, kao i sprovođenje parlamentarne istrage o toj aferi. U zavisnosti od odgovora Demokratski front će odlučiti kako će se dalje odnositi prema radu Skupštine, koji od izbora bojkotuje.

Zbog svega, u Podgorici je danas boravio šef odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange koji je pokušao da posreduje u rješavanju političke krize između vlasti i opozicije.
XS
SM
MD
LG