Linkovi

Bolja pozicija CG u izveštaju o korupciji


Crna Gora je u posljednjem izvještaju o percepciji korupcije Transparensi internešenala zauzela 67. mjesto, što je u odnosu na prošlu godinu poboljšanje za osam pozicija.

Prema najnovijim rezultatima istraživanja percepcije korupcije u javnom sektoru za ovu godinu, Crna Gora, na listi od 175 zemalja svijeta, nalazi na 67. mjestu, sa indeksom percepcije 44. Tu poziciju Crna Gora dijeli sa Makedonijom, koja ima i isti indeks korupcije, a bolje rangirane zemlje regiona su samo Slovenija i Hrvatska.

Iz Uprave za antikorupcijsku inicijativu ocijenjeno je da je bolja pozicija Crne Gore na ovogodišnjoj listi Transparensi Internešenala rezultat kontinuiranih napora državnih organa na prevenciji i suzbijanju korupcije, sprovođenja aktivnosti predviđenih Strategijom i Akcionim planom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, i ispunjavanja međunarodnih obaveza na tom planu. Direktor Uprave Vesna Ratković kazala je da je to, istovremeno, i snažan podsticaj za dalje ispunjavanje svih obaveza u procesu evropskih integracija.

"Bolja pozicija na listi TI je svakako i rezultat angažovanja nevladinog sektora na antikorupcijskiom planu, ali i medija koji su izvještavali o problemu korupcije", smatra Ratković.

Ona je podsjetila da je Crna Gora na ovogodišnjoj listi bolje pozicionirana i od nekoliko zemalja članica Evrpske unije, s obzirom na to da su Italija i Rumunija na 69. mjestu, na 77. je Bugarska, dok Grčka zauzima 80. poziciju.

Ratković očekuje da će nastavak dosljednog sprovođenja aktivnosti predviđenih zakonima, strateškim nacionalnim antikorupcijskim dokumentima, i Akcionim planom za poglavlja 23 i 24. doprinijeti daljem smanjivanju nivoa korupcije.
XS
SM
MD
LG