Linkovi

MANS: Minimalni napredak Crne Gore "ne izlazi iz okvira percepcije korupcije u vrijeme Đukanovića i DPS-a"


Zastave Crne Gore i Evropske unije u Podgorici (Foto: Twitter@JosepBorrellF)
Zastave Crne Gore i Evropske unije u Podgorici (Foto: Twitter@JosepBorrellF)

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), lokalna partnerska organizacija Transparensi internešnela, saopštila je, komentarišući najnoviji izvještaj te organizacije o percepciji korupcije u Crnoj Gori, da ovogodišnji minimalni napredak “ne izlazi značajno iz okvira indeksa percepcije korupcije prije smjene Demokratske partije socijalista i njenog predsjednika Mila Đukanovića”.

“Crna Gora je u Indeksu percepcije korupcije poboljšala za jedan poen svoj položaj lani u odnosu na 2022. godinu”, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), navodeći da “to potvrđuje da sistem zarobljene države ima dalekosežne i dugotrajne posljedice, ali i da među nosicima vlasti nakon DPS-a još ne postoji dovoljan politički momentum za isporučivanje značajnih i održivih rezultata u borbu protiv korupcije”.

U MANS-u kažu da je percepcija korupcije donekle uslovljena i značajnim očekivanjima građana da će nove vlasti napraviti otklon od korupcionaških praksi i otpočeti mukotrpan proces oslobađanja ključnih institucija od uticaja, kako organizovanog kriminala, tako i političkih partija.

Izvještaj Transparensi internešenela posebno podvlači izazove koji stoje pred pravosuđem i u tom smislu je, kako navode iz MANS-a, na liniji i sa posljednjim izvještajem Evropske komisije o napretku Crne Gore u EU integracijama, gdje se takođe problematizuje efikasnost pravosuđe, naročito u slučajevima visoke korupcije.

“Izbor novog vrhovnog državnog tužioca nakon višegodišnjeg vd-stanja percipirano je kao dobar osnov za početak reforme tužilaštva, a u narednom periodu ćemo vidjeti do koje mjere na toj adresi stanuje politička volja i hrabrost da se otvore upravo oni slučajevi zbog kojih Crna Gora i dalje ima ograničeni napredak u borbi protiv korupcije“, naveli su iz MANS-a.

MANS je istakao da “ti slučajevi bez izuzetka uključuju, kako ističu, upravo one predmete političke korupcije, pranja novca, nezakonitog bogaćenja koji Crnu Goru i dalje drže na mapi zemalja sa nedovoljno razvijenom vladavinom prava koje svojim građanima ne mogu da garantuju pravdu”.

Crnogorska Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) pozvala je, nakon objavljivanja izvještaja TA, donosioce odluka i nosioce najviših državnih funkcija sve tri grane vlasti “da zajednički djeluju u borbi protiv korupcije”.

ASK smatra da "treba unapređivati institucionalni, zakonodavni i strateški okvir i afirmisati načela integriteta, vladavine prava i dobrog upravljanja u Crnoj Gori".


Iz te agencije poručuju da će, kao središnje preventivno antikorupcijsko tijelo, posvećeno pružati puni doprinos snaženju pravne države, kao i poštovanju i promovisanju vrijednosti koje omogućavaju napredak zajednici i približavaju je članstvu u Evropskoj uniji.

U godišnjem izveštaju međunarodne organizacije Transparensi internešnal o Indeksu percepcije korupcije, Crna Gora je napredovala za jednu poziciju u odnosu na 2022. sa ocjenom 46 na skali od nula do 100, i sada se nalazi na 63. mjestu.

Slučaj Crne Gore pokazuje kako prethodno zarobljavanje države može da ostavi trajne posledice na institucije, piše u izvJeštaju Transparensija, koji konstatuje da je, nakon tri decenije, vladavina jedne partije okončana 2020. godine, što je mnoge ohrabrilo da prijave slučajeve korupcije iz prošlosti.

"Međutim, spor napredak u procesuiranju ovih slučajeva i borba za obnovu funkcionalnog pravosuđa otkrivaju koliko je duboko zarobljavanje pravosudnog sistema od strane režima i organizovanog kriminala uništilo pravosudni sistem", saopštava Transparensi.

TI ocjenjuje da ovi nedostaci takođe pokazuju nesposobnost vlade koja je stupila na dužnost da kreira odlučne reforme".

"Da bi bila uspješna, koaliciona vlada koju predvodi 'Evropa sad' mora da da prioritet akcijama protiv korupcije i organizovanog kriminala", ističu u TI.

XS
SM
MD
LG