Linkovi

U Crnoj Gori 21 novi slučaj koronavirusa, ukupno 144


Bolnički kreveti u sportskom centru u Podgorici
Bolnički kreveti u sportskom centru u Podgorici

Institut za javno zdravlje Crne Gore saopštio je u četvrtak da je od prethodne večeri do četvrtka ujutro u Crnoj Gori registrovano 21 novih slučajeva koronavirusa, čime je broj zaraženih u zemlji porastao na 144.

Epidemiolog Senad Begić rekao je u četvrtak ujutro da je od srijede u 18 časova do četvrtka u devet časova analizirano 110 uzoraka, kao da je 16 novooboljelih povezano sa prethodnim slučajevima, dok se za izvorom infekcije kod jednog slučaja još traga.

Begić je naveo da je od 17 novih slučajeva, jedanest zabilježeno u glavnom gradu, pet u Bijelom Polju i jedan u Nikšiću, ocjenjujući da je “za nama težak, ali ne i najteži dan u Crnoj Gori”, te da “u narednom periodu možemo očekivati porast broja slučajeva”.

Institut za javno zdravlje saopštio je kasnije u četvrtak da je najnovijim uzorkovanjem još 33 osobe, utvrđeno da su njih četiri pozitivne na Kovid 19.

"Ovo što sada imamo je posljedica svega onoga što se dešavalo prije 14 dana. To nas poprilično plaši. Naredne dvije tri sedmice su krucijalne ", saopštio je Begić, koji je naveo da je do sada testirano 1.030 osoba, kao i da stopa iznosi 22 inficirane osobe na 100,000 stanovnika, dok je u Hrvatskoj 21,3, a u Srbiji 13.

"Nismo očekivali da ćemo imati ovoliko kontakata. Nismo očekivali da se virus širi između opština, što se dešava i pored donesenih mjera", kazao je Begić, koji je ocijenio da “ove brojke govore o opterećenosti zdravstvenog sistema”

XS
SM
MD
LG