Linkovi

Nove mjere u Crnoj Gori: Zatvaraju se kafići, tržni centri, restorani...


Konferencija za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (Foto: Vlada Crne Gore/Twitter)
Konferencija za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (Foto: Vlada Crne Gore/Twitter)

Vlada Crne Gore izdala je u nedjelju novi set mjera protiv širenja koronavirusa u zemlji koje podrazumijevaju zatvaranje granica za strance i izolaciju crnogorskih državljana na povratku iz inostranstva, te zatvaranje kafića, restorana, tržnih centara, dječjih igraonica i fitnes centara, saopštili su zvaničnici.

Nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti saopšteno je da se zabrana ulaska strancima ne odnosi na one sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, kao i strance koji upravljaju motornim vozilima za prevoz prehrambene robe.

Zvaničnici su naveli da promet roba ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora, pooštrenog zdravstveno-sanitarnog nadzora ili mjera karantina prema licima koja upravljaju prevoznim sredstvima.

"U Crnoj Gori činimo sve da odložimo pojavu koronavirusa, a kada ga registrujemo da spriječimo njegovo širenje. Crna Gora s pažnjom prati i analizira iskustva drugih i traži najbolja rješenja", rekao je vicepremijer Milutin Simović.

Novi set mjera uključuje obustavu rada - na najmanje 15 dana - disko i noćnih klubova, ugostiteljskih objekata osim onih koji dostavljaju hranu i omogućavaju njeno preuzimanje, zatvaranje dječijih igraonica, fitnes centara, tržnih centara, teretana, i kladionica.

Medju novim mjerama je i obavezna samoizolacija za sve crnogorske gradjane koji dolaze iz inostranstva, na osnovu rješenja zdravstveno-sanitarne inspekcije, kao i organičenje broja kupaca u odnosu na površinu prodajnih objekata na najviše 50 potrošača istovremeno.

Simović je rekao da je Vlada Crne Gore donijela odluku da stavi kapacitete crnogorskih luka na raspolaganje državama regiona, “kao izraz razumijevanja, saradnje, otvorenosti i podrške koja je potrebna svima nama u regionu”.

XS
SM
MD
LG