Linkovi

CG: Udruženim snagama protiv terorizma


Učesnici konferencije u Budvi
Učesnici konferencije u Budvi

Na konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde Jugoistočne Evrope u Budvi saopšteno je da je u pripremi regionalna platforma koja će sadržati zajednički pristup u borbi protiv terorizma i stranih boraca.

Pravi je trenutak da sve države Jugoistočne Evrope udruže snage, kako bi se izborile sa prijetnjama koje donosi terorizam, poručeno je danas na konferenciji ministara unutrašnjih poslova i pravde Jugoistočne Evrope, koja je posvećena borbi protiv terorizma, održanoj u Budvi.

Na konferenciji, koja se održava pod okriljem Brdo procesa i albanskog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), ministri unutrašnjih poslova i pravde razgovarali su o borbi protiv terorizma i pravosudnom odgovoru na njega.

Na konferenciji je razgovarano i o stranim borcima i prevenciji radikalizacije, nelagalne trgovine oružjem, municijom i eksplozivima, a takođe je razgovarano io prevenciji finansiranja terorizma. Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević kazao je da mu je zadovoljstvo što su se ministri unutrašnjih poslova i ministri pravde, kao neko ko garantuje bezbjednost i vladavinu prava okupili u CrnojGori, u okviru partnerstva sa dvije važne regionalne inicijative.

"Naš region je, u jednom drugačijem kontekstu, tokom devedesetih godina bio žrtva činjenice da se ekstremističkim idejama bavilo povremeno, a ne djelotvorno. Sazrela je svijest da se nijedna zemlja ne može izboriti sama sa prijetnjama terorizma", kazao je Konjević.

On je poručio da je Crna Gora otvorena za saradnju sa svim državama regije.

"Crna Gora je spremna da sve svoje kapacitete stavi u funkciju prevencije i borbe sa prijetnjama i izazovima koji stoje na putu regionalne stabilnosti i bezbjednosti u najširem smislu. Na nacionalnom nivou stvorili smo zakonske pretpostavke za kažnjavanje svih aspekata podstrekivanja, mobilizacije i učešća naših građana nastranim ratištima. Sve prikupljene podatke stavili smo na raspolaganju partnerima", rekao je Konjević.

Generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju Goran Svilanović istakao je da je u pripremi regionalna platforma koja će sadržati zajednički pristup u borbi protiv terorizma i stranih boraca.

"Pripremili smo Izvještaj o analizi potreba u oblasti upravljanja migracijama i protiv organizovanog kriminala. Za našu saradnju potrebna nam je efikasna mreža razmjene informacija u borbi protivterorizma, kao i efikasna saradnja između državnih organa kao što to su policija i carina", poručio je Svilanović.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić poručio je na skupu da je terorizam uvijek ugrožavao osnovne vrijednosti. Istakao je da su motivacija terorizma novac i oružje.

"Terorizam je ranije imao razne nazive, ali je uvijek ugrožavao osnovne vrijednosti. Ojačao je koliko su ojačale sposobnosti da kroz zakon i pravdu ne iskontrolišemo ono što može stvoriti sve preduslove za terorizam. Ideje koje su pokriće za njega su novac koji je u suštini njegova osnovna motivacija, kao i oružje", kazao je Krivokapić.

Da je vrijeme za zajedničku akciju protiv terorizma, saglasan je i Saimir Tahiri, ministar unutrašnjih poslova Albanije.

"Pravi je trenutak da udružimo snage, da učinimo sve za naše građane. Saradnja među državama u Jugoistočnoj Evropi je izuzetno važna u ovom segmentu", kazao je Tahiri.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič rekao je da terorizam prestavlja kompleksni globalni problem i bezbjednosni izazov za sve zemlje u svijetu.“

Postoji potreba da pojačamo naše aktivnosti kako bi obezbijedili djelotvornu borbu protiv terorizma pa i šire”, rekao je Drobnič.

Konferenciju u Budvi organizovali su Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore, Ministarstvo pravde Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije i Regionalni savjet za saradnju (RCC), kao operativni sekretarijat Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

XS
SM
MD
LG