Linkovi

Istekao rok za vraćanje struje


Iz Brisela je prije nekoliko dana stigao ultimatum da Crna Gora mora da vrati struju koju je Kombinat aluminijuma neovlašćeno preuzimao iz evropske interkonekcije.

Kombinatu aluminijuma Podgorica danas u 14 sati istekao je rok postavljen iz Brisela do kada bi trebalo da počne da vraća nelegalno utrošenu električnu energiju iz sistema Evropske interkonekcije.

Iz Brisela je prije nekoliko dana stigao ultimatum da Crna Gora mora da vrati struju koju je Kombinat aluminijuma neovlašćeno preuzimao iz evropske interkonekcije. Radi se o otprilike 100 hiljada megavata ili vrijednosti od 3,5 miliona eura.

Neovlašćena količina preuzeta iz evropske interkonekcije, zaključili su Briselski Komitet za operativno upravljanje i Evropska mreža operatora prenosnih sistema.
Krivac za debalans u sistemu- Kombinat aluminijuma, dužan je da vrati struju, a u slučaju da crnogorski sistem ne bude imao mogućnost vraćanja kompenzacionog programa, sve elektroenergetske transakcije na teritoriji Crne Gore - uvoz, izvoz i tranzit, biće blokirani, što će gotovo sigurno dovesti do privremenog prekida u napajanju električnom energijom svih potrošača u Crnoj Gori-poručeno je iz Brisela.

Iz Crnogorsrkog elektroprenosnog sistema najavili su da će Kombinatu, ukoliko danas ne počne da izmiruje dug, već večeras isključiti struju, a ne u petak kada im ističe rok da pronađu snabdjevača. Menadžeri ruske Centralno evropske aluminijumske kompanije, suvlasnika KAP-a, ne priznaju da su krali struju i žele da ugase Kombinat! Oni su danas održali sjednicu Odbora direktora na kojoj je trebalo da se glasa o njihovoj odluci da ugase kompaniju ili iznude novi ugovor sa Elektroprivredom.

Predstavnici CEAC-a su osam puta zakazivali sjednicu borda sa tom tačkom dnevnog reda uz obrazloženje da KAP treba da obustavi proizvodnju jer nema ugovora o snabdijevanju strujom. Vlada je preko svog predstavnika Nebojše Dožića do sada odlagala glasanje očekujući da će biti postignut dogovor sa EPCG o novom ugovoru za KAP. To se, međutim, još nije desilo, a iz EPCG su najavili da će KAP-u obezbjeđivati struju još samo do petka.

Iz Vlade su ranije kazali da KAP ima 750 hiljada EUR svojih sredstava u trezoru po osnovu povraćaja PDV-a, za koje očekuju da će se iskoristiti za prvu ratu vraćanja neovlašćeno preuzete struje iz sistema Evropske interkonekcije, što Rusi odbijaju da učine. Iz Vlade juče nijesu eksplicitno odgovorili na pitanje da li će o trošku građana platiti dug Briselu ako predstavnici KAP-a to ne urade. To se sada nameće kao alternativa da bi se izbjegla dalja međunarodna blamaža i eventualna blokada sistema koja bi prouzrokovala restrikcije.

Iz Ministarstva ekonomije saopštili su da razmatraju sve opcije u okviru zakonskih mogućnosti. Da zavrzlama bude potpuna-Elektroprivreda Crne Gore saopštila je da je u stalnom kontaktu sa crnogorskom Vladom u vezi sa problemom sa snabdijevanjem strujom Kombinata aluminijuma, a konačne informacije po tom pitanju očekuju se za nekoliko dana. Direktor Fukcionalne cjeline Snabdijevanje, Vladimir Bojičić, saopštio je da je sami vrh EPCG u konstantnom kontaktu sa crnogorskom Vladom.

Pregovori su intenzivni i očekujemo vrlo brzo da ćemo dobiti konačne informacije. U ovom trenutku nema jasnih i preciznih informacija, ali očekujemo da ćemo u naredna dva ili tri dana imati više informacija po pitanju problema KAP-a’, kazao je Bojičić.

Sitacija se, kako je naveo, mijenja iz sata u sat i iz dana u dan. Bojičić je saopštio da se EPCG odlučila da tri sedmice balansira sistem u znak dobre volje kompanije da pomogne CGES-u, jer KAP nije jedini potrošač u Crnoj Gori.

Vujanović: Rusima ni euro iz budžeta

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da je rješavanje sudbine Kombinata u nadležnosti Vlade, čiji model, kako tvrdi, daje šansu opstanku fabrike, uz uslov da ruski partneri što prije odu.

“Opstanak KAP-a presudan je za budućnost crnogorske ekonomije”, rekao je Vujanović u intervjuu TVCG, uz ocjenu da mimoilaženje DPS-a i SDP-a u vezi sa situacijom u KAP-u ne može ugroziti vladajuću koaliciju i uzrokovati vanredne izbore.

Prema njegovim riječima, Vlada ima model, koji se u značajnom dijelu predstavlja pogrešno. “Ili ćete isplatiti 40 miliona eura, koje ne možete platiti, jer slažem se sa zaključkom Skupštine da ne treba dati nijedan euro iz budžeta, ili ćete dati oko 50 miliona u jednoj dinamici koja će se utvrditi prema cijeni aluminijuma na svjetskom tržištu koje će sve vraćati iz proizvodnje KAP-a”, istakao je Vujanović.
XS
SM
MD
LG