Linkovi

Rompuj: Ostvaren napredak, nastaviti reforme


Predsednici Crne Gore i Evropskog saveta, Filip Vujanović i Herman van Rompuj tokom susreta u Briselu, 10. oktobar 2013
Predsednici Crne Gore i Evropskog saveta, Filip Vujanović i Herman van Rompuj tokom susreta u Briselu, 10. oktobar 2013

Predsednik Evropskog saveta tokom susreta sa crnogorskim predsednikom pozdravio napredak Crne Gore u približavanju EU i poručio da zemlja treba da nastavi sa reformama

Danas, par dana pred usvajanje i objavljivanje godišnjeg izvještaja Evropske komisije o progresu reformi i evropskih integracija država Zapadnog Balkana, u Briselu se sa predjednikom Evropskog savjeta, Hermanom Van Rompujem sastao predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, kojem je ovom prilikom odato priznanje za napredak države u približavanju EU. Pozdravljene su ustavne reforme koje bi trebale ojačati nezavisnost sudstva, dok više treba učiniti na reformi javne uprave i medijskim slobodama.

Gotovo je sigurno da će izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori, kada u srijedu bude prezentovan javnosti, sadržavati pozitivne, ohrabrujuće tonove za zemlju koja je ovog ljeta započela završne pregovore o prijemu i u kojoj se, paralelno s tim, provode nephodne reforme države i društva. To nagovještava i sam predsjednik Evropskog savjeta, Herman van Rompuj, nakon susreta sa gostom iz Podgorice.

"Pozdravio sam posljednja dostignuća, posebno kada je riječ o ustavnoj reformi i jačanju nezavisnosti sudstva. Pravna sigurnost je neodvojiv element demokratske države - garantuje gradjanska prava i nudi bezbjednost poslovnim transakcijama i promoviše mogućniost invesitranja i ekonomskog razvoja. U tom smo svijetlu razgovarali o koristima kakve nosi činjenica da su pregovori sa Crnom Gorom otvoreni poglavljima koja se bave vladavinom prava."

Za prvog čovjeka Evropskog savjeta je važno da Podgorica nastavi sa reformama- javne uprave, kao i da prijetnje i napadi na novinare u Crnoj Gori moraju biti do kraja istraženi. Osnaženje vladavine prava, koje je prvo na stolu tokom pregovora, važno je za obje strane ali i region, tvrdi crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

"Otvaranje poglavlja pregovora 23 i 24 je veoma važno za nas na putu evropskih integracija ali i za zemlje regiona kao novi podsticaj integracijama, njhovom ubrzanju, ali je važno i EU da pokaže kako je proces proširenja još uvijek živ".

Ova godina je važna za proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan, ukazao je domaćin gostu iz Podgorice: Hrvatska je postala evropska članica, a aprilski sporazum izmedju Srbije i Kosova je dao novu dimenziju evropskim perspektivama Beograda i Prištine, uvjeren je Van Rompuj, koji i u napretku Crne Gore vidi važan podsticaj regionu u kretanju prema EU.
XS
SM
MD
LG