Linkovi

Kraj drame u Baru, Begzić se predao policiji


Privođenje u Baru
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Privođenje u Baru

Drama ispred prostorija NLB banke u Baru, gdje je muškarac koji se predstavio kao Edin Begzić zaprijetio da će aktivirati eksploziv, okončana je nešto prije 15 sati, nakon što se Begzić predao policiji, čiji pripadnici i dalje obezbjedjuju lice mjesta u ulici Maršala Tita. Reporteri Glasa Amerike zabilježili su trenutak kada policajci odvode Begzića ispred prostorija NLB, u čijoj blizini se nalazi veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca i hitne pomoći.

Policija u Baru saopštila je da je drama ispred zgrade NLB banke okončana pozitivno nakon razgovora Begzića i vicepremijera Dritana Abazovića, kao i da preliminarni nalazi ukazuju da u kanisterima koje je Begzić držao pored sebe nije bilo prave eksplozivne naprave. “Od početka smo stupili u kontakt sa njim. U kontinuitetu od 7:45 do 14:50 su vodjeni pregovori koji su na svi sreću rezultirali pozitivno”, rekao je novinarima u Baru Veselin Tabaš, načelnik barske policije.

Policija o drami u Baru
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:38 0:00

On je rekao da Begzić nije prijetio da će aktivirati eksplozivnu napravu prema nekom drugom licu, već da će samom sebi izazvati povrede, te da nije postojala opasnost za gradjane i da nije nikoga bilo u poslovnici banke.

Lice se nakon dugotrajnih pregovora u 14 časova predalo službenicima Centra bezbjednosti Bar i u toku su vezano za to lice dalje tužilačke i policijske mjere i radnje. Ispostavilo je neke zahtjeve u vezi isplate novca bivšim radnicima Primorke Bar”, rekao je Tabaš i zahvalio bivšim radnicima te fabrike i Begzićevoj porodici koji su “saradjivali s nama u rješavanju situacije”. On je rekao da su pronadjeni odredjeni predmeti i da je u toku uvidjaj, te da policija preliminarno misli da u dva pronadjena kanistera nije bilo u pitanju pravo oružje. “Vidjecemo koje djelo ce biti stavljeno na teret, izazivanje panike i nereda ili neko drugo”, rekao je i potvrdio da je jedan od zahtjeva bio i komunikacija sa portpredsjednikom Vlade, te da je Begzić ispostavio zahtjeve za sve radnike Primorke.

Tabaš je istakao da je “bitno da niko nije povrijeđen, da niko nije bio ugrožen, jer je on (Begzić) bio sam ispred objekta koji je sam ogradio”, te da je policija bila blokirala cijeli kvart. On nije želio da otkrije detalje pregovora izmedju pregovaračkog tima policiie i Begzića, osim da je Begzić tražio da se održi sastanak sa predstavnicima Vlade, i da je dogovoreno da sastanak bude održan u petak. Prema njegovim riječima, Begzić nema kriminalni dosije u policiji.

Policija u Baru prethodno je evakuisala stanare stambene zgrade u Baru nakon što je Begzić u video poruci medijima zaprijetio da će aktivirati eksplozivnu napravu u filijali Nove ljubljanske banke u toj ulici.

Begzić je rekao da neće odustati dok se radnicima Primorke ne isplati novac, na a vratima poslovnice zalijepio je natpis na engleskom jeziku “Vratite novac koji ste ukrali od radnika Primorke”.

Na Jutjub snimku on se obratio političarima i Vladi, navodeći da “ukoliko je ovaj vide ugledao svjetlost dana, to znači da sam uspio u svojoj namjeri da preuzmem filijalu lopovske NLB banke”.

“Lopovske kažem, jer je uspjela uz pomoć države da ukrade pare od poštenog naroda i radnika firme Primorka iz Bara još davne 2010. godine", rekao je Begzić na video snimku.

On je rekao da je “sve što treba nadležni da urade je", kaže on, "da pozovu direktora NLB banke i kažu da u što kraćem roku isplati pare radnicima Primorke sa kamatom koja ih sljeduje nakon 12 godina”.

Policija obezbeđuje prostor pred filijalom NLB banke u centru Bara
Policija obezbeđuje prostor pred filijalom NLB banke u centru Bara

"Imam veliku namjeru da se borim do kraja, sa sobom ću imati masku za zaštitu od suzavca i dima, pancir, pištolj sa mecima, molotovljeve koktele i dvije improvizovane eksplozivne naprave na daljinski okidač, da to kažem. Na napravama biće kesice sa ekserima ukoliko dođe do eksplozije", rekao je Begzić na snimku.

On je pozvao predsjednika i potpredsjednika Vlade, kao i predsjednika Skupštine, da pomognu u rješavanju situacije sa bankom, tvrdeći da je radnicima nanijeta višemilionska šteta.

Begzić je poručio potpredsjedniku Vlade poručio je da će ako pošalje privatno obezbjeđenje, vojsku ili policiju da “napadne radnike”, biti odgovorni za “haos koji nastane”.

“Među ovim radnicima su moji otac i majka, ljudi koji su mi život dali i koji su se borili za mene. Ja sam itekako spreman da se borim za njih, i još sam spremniji da dam život za njih”, poručio je Begzić.

XS
SM
MD
LG