Linkovi

CG: Rast 2,5 odsto u 2014.


Sedište Svetske banke u Vašingtonu
Sedište Svetske banke u Vašingtonu

Viši ekonomista SB za Crnu Goru i Hrvatsku, Sanja Madžarević Šujster, kazala je da je rast Crne Gore ove godine na nivou rasta zemalja regije jugoistočne Evrope, odnosno 1,8 odsto

Crnogorska ekonomija je ove godine, prema procjeni Svjetske banke, zabilježila rast od 1,8 odsto BDP-a što je na nivou prosjeka regije, dok se naredne godine očekuje rast od 2,5 procenta, saopšteno je danas u Podgorici.

Crnogorska ekonomija će, prema procjeni Svjetske banke, u narednoj godini porasti 2, 5 odsto, jer se očekuje realizacija najavljenih investicija, posebno u turizmu i energetici.

Viši ekonomista SB za Crnu Goru i Hrvatsku, Sanja Madžarević Šujster, kazala je da je rast Crne Gore ove godine na nivou rasta zemalja regije jugoistočne Evrope, odnosno 1,8 odsto.

“Tokom ove godine dolazi do brže konvergencije Crne Gore u poređenju sa 11 zemalja, novih članica EU. Rastom upravlja maloprodaja i turizam, ali je industrijska proizvodnja prilično promjenljiva”, rekla je Madžarević Šujster prilikom predstavljanja petog redovnog ekonomskog izvještaja za zemlje JIE.

Ona je ocijenila da je izvoz bio visoko zavisan od izvoza električne energije, koja je uspjela djelimično nadomjestiti pad izvoza aluminijuma, iako ne u potpunosti. Stopa nezaposlenosti je visoka, 19,2 odsto, iako dolazi do pomaka u stopi aktivnosti stanovništva, odnosno povećanja radne snage, što je pozitivan trend.

Prema njenim riječima, eksterni disbalans, odnosno negativan saldo na tekućem računu je smanjen, pa će ove godine biti vjerovatno ispod 16 odsto BDP-a. To je prilično visoko, ali prije četiri godine ta stopa je bila preko 35 odsto BDP-a.

“Da ove godine budžet nije morao apsorbovati preko tri odsto bruto domaćeg proizvoda za otplatu garancija datih Kombinatu aluminijuma javni deficit bi bio ispod dva odsto BDP-a, što bi svrstalo Crnu Goru među rijetke zemlje sa niskim deficitom”, precizirala je Madžarević Šujster.

Sa otplatom garacija i potrebom za dodatnim zaduživanjem, kako je navela, javni dug je zadržan na prošlogodišnjem nivou između 52 i 53 odsto BDP-a. Kratkoročni makroekonomski prioriteti, prema ocjeni SB, ogledaju se u nastavku fiskalne konsolidacije u svrhu smanjena javnog duga i kreiranja fiskalnog prostora za investicije u srednjem roku.

“Prioriteti se odnose i na smanjenje nelikvidnosti sistema i poboljšanje naplate poreskih dugova rješavanjem zaostalih plaćanja javnog sektora, osnaživanje finansijskog sektora rješavanjem problema nekvalitetnih kredita i nastavak unaprijeđenja investicione klime”, navela je Madžarević Šujster.

Ona je ocijenila da za politike koje slijede kako bi se deficit smajivao i kako bi se smanjio rast javnog duga, država će morati da potegne za kombinacijom mjera i na poreskoj i rashodnoj strani, s obzirom na prilično visoku visinu rashoda, odnosno 47 odsto BDP-a.

Komentarišući moguće zaduženje Vlade od 800 miliona EUR za izgradnju autoputa, Madžarević Šujster smatra da će vjerovatno to zaduženje ići postepeno gdje će se država zaduživati kako se bude radio određeni dio same dionice.
XS
SM
MD
LG