Linkovi

Okončan sastanak u parlamentu, za sada bez najave dogovora o sudijama


Skupština Crne Gore (Foto: VOA, Jovo Radulović)
Skupština Crne Gore (Foto: VOA, Jovo Radulović)
Sastanak crnogorskih parlamentarnih partija o okončanju političke i institucionalne krize u zemlji, održan u srijedu u crnogorskom parlamentu, okončan je bez najave dogovora o izboru sudija Ustavnog suda, neophodnom za deblokadu institucija i nastavak puta ka članstvu u EU.
Premijer u tehničkom mandatu i lider URA-e Dritan Abazović rekao je nakon sastanka da situaciju treba riješiti na demokratski način i apelovao na DPS “da 22. decembra izglasamo makar jednog sudiju Ustavnog suda, a volio bih da to kompletiramo”.
Abazović je rekao da su se svi saglasili da će poštovati odluku Ustavnog suda i poručio da je “lopta u dvorištu onih koji prvi put nisu glasali za kandidata za sudije”, aludirajući na DPS i njene partnere.
“Lopta je u dvorištu onih koji u prvom krugu nisu glasali za sudije… 22. novembra imamo mogućnost da ih izaberemo… Apelujem prije svega na DPS da 22. novembra izaberemo makar jednog sudiju Ustavnog suda…”, rekao je Abazović.
Komentarišući poruke koje stizu sa međunarodnih adresa povodom usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku, Abazović je rekao da “nije čuo, osim u jednom krajnje privatnom tvitu” da je neko rekao da su izmjene Zakona neustavne.
“Zabrinutost je nešto drugo, i ja to poštujem. Zabrinuti smo za mnoge stvari, ali nije korektno kad neko ulazi u tumačenje ustavnosti, a za to nije nadležan”, rekao je Abazović i dodao da jedino Ustavni sud nadležan da kaže da li su izmjene Zakona neustavne.
Lider Demokrata Aleksa Bečić rekao je da “dijalog nema alternativu” i da je lako prepoznati odgovornost i ko su oni koji teže rješenju a ko oni koji dižu tenzije”.
“Uvažavam i čujem mišljenje svih ali jedino mjerodavan je Ustavni sud. Od poslanika zavisi da li ćemo dobiti funkcionalan Ustavni sud”, rekao je.
Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković saopštila je da je ono što se danas čulo od političara nakon završenih razgovora predstavnika partija “priča za malu djecu”.
“Nećemo pristati da nam rješenja nameće Demokratski front. Ono što smo čuli od kvazi premijera je neistina, jer njegova partija nije bila za kandidate Ustavnog suda”, rekla je Vuksanović Stanković.
“Tražimo da se dogovaramo o sudijama ali to ne podrazumijeva monolog i fingirani dijalog. Tražimo vanredne izbore”, rekla je i dodala da se “ovdje sve radi pod direktivom (predsjednika Srbije) Aleksandra Vučića”.

DF napustio sastanak zbog nedolaska Đukanovića

Neposredno nakon početka sastanka, kojim predsjedava predsjednica Skupštine Danijela Đurović, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Nebojša Medojević napustili su salu i zbog nedolaska predsjednika države i opozicione DPS Mila Đukanovića.

Medojević je novinarima u Skupštine rekao da je bilo vrijeme da lideri nađu kompromis, ali da je Đukanović nedolaskom na sastanak odbio politički dijalog i pokazao da je nezainteresovan za izlazak zemlje iz krize.

"Ja sam u dopisu posebno insistirao da se okupe lideri stranaka. To je format u kojem možete da vidite da li postoji volja“, rekao je Medojević, navodeći da se DF “ozbiljno pripremio” za sastanak u Skupštini.

On je rekao da je „pripremio konkretan predlog”, ali da je danas Đukanović “odbio politički dijalog i time poslao poruku da nije zainteresovan za rješavanje krize“.

Medojević je rekao da su u Demokratskom frontu, pošto Đukanović i lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević nijesu došli na sastanak, ocijenili da ne postoje politički uslovi da se sastanak održi.

Prema njegovim riječima, “očigledno da nijesu svi shvatili trenutak u kojem se Crna Gora nalazi i odbili su politički dijalog”.

Nije nam drago zbog toga. Odgovornost je na Đukanoviću“, kazao je Medojević.

Andrija Mandić je najavio da će ta koalicija ponovo staviti u proceduru inicijativu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je Đukanović povrijedio Ustav, uz novo glasanje o izmjenama Zakona o predsjeduku i izjašnjavanje o kandidatima za sudije Ustavnog suda.

Jedan od lidera DF-a, Milan Knežević, rekao da je ovo danas samo nastavak sinoć održanog protesta u Podgorici, optužujući Đukanovića da je “svojim nedolaskom Đukanović pokazao da ne želi razgovor, da dođemo do komprimisa ili konsenzusa”.

Lideri Demokratskog fronta Nebojša Medojević (L), Andrija Mandić (C) i Milan Knežević (Foto: VOA)
Lideri Demokratskog fronta Nebojša Medojević (L), Andrija Mandić (C) i Milan Knežević (Foto: VOA)

Nakon lidera DF-a, sastanak u parlamentu napustili su i lideri njihovih manjih partnera Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore, Goran Danilović i Marko Milačić.

Sastanku u parlamentu kojim je trebalo da počne politički dijalog o prevazilaženju krize prisustvuju predstavnici Demokratske partije socijalista i njihovih koalicionih partnera, kao i partija koalicija okupljenih oko Demokrata i URA-e, te predstavnika partija manjinskih naroda i Socijalističke narodne partije.

U ime DPS-a, sastanku u parlamentu prisustvuje Ivan Vuković, dok Socijaldemokratsku partiju predstavlja Draginja Vuksanović Stanković.

Đurović: Postoji spremnost za dijalog

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović rekla je, nakon sastanka predstavnika parlamentarne većine, da najvećim dostignućem smatra to što su sve partije bile spremne da dođu i razgovaraju o temama koje opterećuju društvo.

Ona je rekla da je i u julu sazvala sastanak predsjednika partije, na kojem su bili predsjednici i potpredsjednici, i da “tada nije bio problem što neki lideri nijesu bili tu”.

Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore.
Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore.

"Ovo je prvi od sastanaka koji će opet biti sazvan na nivou predsjednika, a kako će se kolege odazvati, to će biti izraz njihove volje", rekla je Đurović.

Ona je rekla da joj drago da je danas imala prilike da čuje sve predstavnike i da razmotri da li ima ili nema naznaka za kompromis.

"Važno je što smo definisali teme političkog dijaloga. I ljetos je bio fokus Ustavni sud i reforma izbornog zakonodavstva", kazala je Đurović.

Ona je rekla da su relevantni stavovi da fokus političkog dijaloga treba da bude pitanje Ustavnog suda, a da sva ostala moraju biti produkt dubljeg razmatranja i političkog dogovora.

"Smatram cjelishodno da to pitanje bude riješeno 22. novembra", kazala je Đurović.

Đurović je istakla da je jedna od tema bilo i pitanje da li smo spremni da nađemo način da dobijemo političku ili eventualno prelaznu vladu, ili dogovor oko datuma parlamentarnih izbor.

"Vrijeme je da postanemo svjesni svoje uloge. Očekujem da se 22. novembra deblokira Ustavni sud", istakla je Đurović.

Odgovarajući na pitanje novinara da li se razmatralo povlačenje Zakona o predsjedniku, ona je rekla da nije bilo direktnih izjašnjavanja po pitanju bilo čijeg zahtjeva.

"Svi su ostali pri svojim stavovima, ali vidim da postoji spremnost za razgovor. Očekujem da na narednom sastanku dođemo do konkretnih rješenja", zaključila je Đurović.

Prethodno je Djurović zakazala sastanak sa predstavnicima parlamentarnih partija o prevazilaženju pravosudne i političke krize, kulminirale nakon prošlonedjeljnog usvajanja izmjena Zakona o predsjedniku koji je predsjednik Milo Đukanović u nedjelju vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Ona je u ponedjeljak pozvala lidere parlamentarnih stranaka na dijalog o imenovanjima u pravosuđu - prije svega izboru sudija Ustavnog suda, kao i reformi izbornog zakonodavstva.

Izmjene Zakona koje je inicirao Demokratski front a podržale koalicije predvodjene Demokratama i URA-om, predviđaju prenos nadležnosti imenovanja mandatara sa predsjednika na Vladu u slučaju da šef države to ne učini, a uslijedile su nakon što je Đukanović odbio da imenuje kandidata većine Miodraga Lekića za mandatara za sastav nove vlade.

XS
SM
MD
LG