Linkovi

Brajušković saslušan u crnogorskom Tužilaštvu


Brajuško Brajušković
Brajuško Brajušković

Bivši policajac tvrdi je da je Veselin Veljović, nekadašnji šef policije, bio organizator „crnih trojki“, koje su prebijale nepodobne novinare i opozicionare

U crnogorskom Tužilaštvu danas je saslušan bivši policajac Brajuško Brajušković, povodom njegovih tvrdnjii da su nekadašnji policijski funkcioneri Veselin Veljović i Miljan Perović organizovali takozvane ‘crne trojke’ za prebijanje opozicionih političara i nepodobnih novinara.

Brajušković tvrdi je da je Veljović, nekadašnji šef policije, bio organizator „crnih trojki“, koje su prebijale nepodobne novinare i opozicionare, kao i da je batinaškim eskadronom koordinirao Perović, sadašnji načelnik Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija. Veljović i Perović su demantovali iznesene navode Brajuškovića i pozvali nadležne državne organe da preduzmu mjere iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja pune istine.

"Ovo je moja ulaznica u pakao, ali neću da dovedem sebe u situaciju da budem uhapšen ili likvidiran prije nego što razjasnimo sve ovo", kazao je Brajušković uoči saslušanja. Prethodno, on je četiri sata saslušavan u crnogorskoj policiji.

Jedna od žrtava napada ‘crnih trojki’, kako ih je označio Brajušković, bio je prije šest godina i direktor nezavisnog dnevnika ‘Vijesti’, čiji se novinari najčešće nalaze na meti napadača, Željko Ivanović:

‘’Uvijek sam tvrdio da se napad na direktora najuticajnijeg medija u Crnoj Gori nije mogao dogoditi bez pokroviteljstva državnog vrha. Budući da je glavni operativac u toj akciji bio tadašnji direktor Uprave policije Veselin Veljović, ja takođe imam osnovane sumnje da o stoji iza svega i da je ova priča o ‘crnim trojkama’ koju je otvorio bivši njihov pripadnik Brajuško Brajušković je zasnovana i utemeljena’’.

Bivši policijski specijalac Brajuško Brajušković, kazao je da su naređenja Veselina Veljovića izvršavana po ustaljenom receptu - jedna grupa bi pratila i šefa izvještavala o kretanju žrtve, a druga grupa bi premlaćivala. Svi su bili pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ)", kazao je Brajušković i objasnio da je nekadašnji šef Uprave policije organizovao grupe zadužene za obračun sa nepodobnim novinarima i opozicijom, a da je time koordinisao sadašnji direktor spuškog zatvora Miljan Perović.I Veljović i Perović su to demantovali i najavili da će ovaj svoje tvrdnje morati da dokazuje pred sudom. Zašto takvi napadi uglavnom ostaju nersvijetljeni, upitali smo Ivanovića:

‘’Dok se ne promijeni aktuelna vlast, iluzorno je nadati se da će nešto od toga biti rasvijetljeno. Ono što stalno dolazi kao primjedba iz Brisela i Vašingtona-nepostojanje političke volje je suština. Ovdje ne postoji politička volja da se uđe u suštinu svih tih zločina, napada na novinare, NVO aktiviste i opozicione političare,, jer bi rasvjetljavanje tih slučajeva dovelo do vrha piramide vlasti’’.

U svojoj ispovijesti, bivši policajac Brajušković tvrdi da je svojevremeno od batinanja spasio predsjednika srpskih radikala za Crnu Goru i dvoje novinara beogradske Politike. Tražio je prijem kod ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, ali mu je iz te institucije rečeno da je "ministar na odmoru". Ocijenio je da bi država, kada bi joj bilo u interesu da riješi probleme o kojima je govorio, to uradila za 12 sati.

Brajušković je pozvao predstavnike Evropske unije u Crnoj Gori i ambasadore stranih država u Crnoj Gori da ga zaštite od Veljovića. Posljednja žrtva napada, već drugi put je bio dopisnik ‘Vijesti’ iz Berana Tufik Softić:

‘’Slučaj ponovnog napada na Softića govori o tom nečinjenju i zataškavanju prethodnog napada na njega, kao i svih drugih napada. Sve dok ova vlast štiti nalogodavce i organizatore napada na novinare, ti napadi će se i dalje ponavljati’’- kaže Ivanović.

I dok bivši prvi policajac Crne Gore Veselin Veljović bivšeg službenika policije Brajuškovića naziva ‘patološkim lažovom’ i ‘medicinskim slučajem’, tvrdeći da ga ne poznaje, u Crnoj Gori, posebno među novinarima i opozicionim političarima, vlada nesigurnost i nemir. Ima li država, u susret otvaranju poglavlja koja se tiče vladavine prava, političku volju da ih zaštiti, pitanje je na koje ćemo odgovor dobiti veoma brzo.
XS
SM
MD
LG