Linkovi

Ministri o Sutorini pred skupštinskim odborom


Odluku o saslušanju ministara unutrašnjih i inostranih poslova donijeli su jednoglasno članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike crnogorskog parlamenta

Ministri inostranih i unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore Igor Lukšić i Raško Konjević biće saslušani u petak na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, povodom nesporazuma sa Bosnom i Hercegovinom o razgraničenju na području Sutorine.

Odluku o saslušanju donijeli su jednoglasno članovi Odbora, na inicijativu poslanika Pozitivne Crne Gore. Oni su obrazložili da Skupština preko nadležnog radnog tijela treba da se upozna sa svim što se dešavalo i što se sada dešava u vezi sa sporom oko Sutorine, poručujući da ni pedalj teritorije Crne Gore ne smije biti prepušten bilo kome.

Crnogorski premijer Milo Đukanović smatra da je ta priča mnogo više u žiži javnosti nego što zaslužuje. On je rekao da je Badinterova komsija utvrdila granice bivših jugoslovenskih republika, te da su te granice potvrđene i međunarodnim priznanjem Bosne i Hercegovine:

"Kada je BiH dobila međunarodno prizanje, bilo je neophodno definisati granice. Tada je definisano sporno pitanje Prevlake, a između BiH i Savezne Republike Jugoslavije nije bilo spornih pitanja, jer je vlast u Sarajevu priznala granice SRJ uključujući i teritoriju Crne Gore. Ovo je sada nepoštovanje tog prizanja", naveo je Đukanović.

Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u maju prošle godine u Sarajevu, usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom, te utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore. Zašto se sada poteže to pitanje, nije jasno ni bivšem predsjedniku Državne zajednice SCG Svetozaru Maroviću:

"Ja ne razumijem inicijatore takvih priča, naročito one koji dolaze iz Bosne. BiH je jedna od onih zemalja koja je, prije svega, nastala na AVNOJ-evskim granicama. Ja ne znam šta je Bosna bez AVNOJ-evskih granica", zapitao se Marović.

Nedavno je Rezolucijom o Sutorini, podnijetom na izjašnjavanje parlamentu BiH, traženo da Sutorina bude u sastavu BiH i da se međudržavni ugovor odbaci kao štetan. U tom stavu u početku su prednjačili Bošnjaci, da bi im se nedavno, pridružio i prvi čovjek RS Milorad Dodik:

"Ako mene pitate, radovao bih se da dođemo u poziciju da se teritorija Republike Srpske proširi i dodirne more. U tom pogledu, nemam ništa protiv da to ostvarimo. Ali, znajući sve procedure, mislim da ulazimo u dugoročan i neizvestan proces koji ne može da obezbedi saglasnost dveju strana, nego će se očigledno morati ići na neku vrstu arbitraže", istakao je Dodik.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zbog otvaranja tog pitanja, odgodio je imenovanje ambasadora Crne Gore u Sarajevu, dok Predsjedništvo BiH razmatra mogućnost da kao odgovor na taj potez, povuče svog ambasadora u Crnoj Gori na konsultacije.

XS
SM
MD
LG