Linkovi

"Zaverenik" - novi film Roberta Redforda


Robin Rajt tumači ulogu Meri Surat a Džejms Makavoj glumi njenog branioca Frederika Ejkena u filmu "Zaverenik"

Većina Amerikanaca zna da je predsednika Abrahama Linkolna ubio Džon Vilks But. Medjutim, oni verovatno ne znaju da je But bio deo složene zavere. Buta su uhvatile i ubile vlasti dvanaest dana posle atentata. Četvoro navodnih zaverenika je pogubljeno, a još četvoro osudjeno na zatvorsku kaznu. Novi film, u režiji Roberta Redforda, baca novo svetlo na jedan od najznačajnijih dogadjaja u američkoj istoriji.

14. april 1865… Na predsednika Abrahama Linkolna je pucano dok je gledao predstavu u pozorištu Ford u Vašingtonu. Likoln umire ubrzo zatim, a SAD zahvata haos. Atentator je bio američki glumac Džon Vilks But. Većina Amerikanaca veruje da je But delovao samostalno. Medjutim, zapravo je u još osmoro ljudi bilo umešano u zaveru ne samo za ubistvo predsednika, već i potpredsednika i državnog sekretara.

Novi film Roberta Redforda, “Zaverenik” bavi se vojnim sudjenjem Meri Surat, majci zaverenika koji je izmakao vlastima. Meri je optužena pošto je vlasnica pansiona u kojoj se njen sin Džordž Surat redovno sastajao sa drugim zaverenicima.

Frederik Ejken je advokat koji se borio na strani severa protiv juga. U početku nije bio spreman da brani Surat – južnjakinju. Medjutim, on menja mišljenje kada uvidja da Meri možda neće dobiti pošteno sudjenje. Ejken smatra da je način da joj se pomogne – da se pronadje njen sin.

"Zaverenik" je priča o odnosu izmedju Meri Surat i njenog advokata, ali tu postoji još jedna priča – o predanoj majci spremnoj da učini sve da spase sina.

Džejms Mekavoj, Robert Redford i Robin Rajt na premijeri filma "Zaverenik" u Ford teatru u Vašingtonu.
Džejms Mekavoj, Robert Redford i Robin Rajt na premijeri filma "Zaverenik" u Ford teatru u Vašingtonu.

Film je nedavno premijerno prikazan u istom teatru gde je ubijen predsednik Linkoln. Obožavaoci su se okupili da bi, bar na tren, videli zvezde filma i zvaničnike koji su prisustvovali premijeri.

Reditelj Robert Redford objašnjava šta ga je privuklo ovoj priči.

"..U ovom slučaju, svi su znali za situaciju u vezi sa Linkolnom – svi – ali otkrio sam da je malo njih znalo za dogadjaj u vezi sa atentatom, i želeo sam da ispričam tu priču.”

Džejms Mekavoj, koji glumi advokata Frederika Ejkena, kaže: "Moj junak, koji je prvobitno sasvim spreman da je vidi kako visi, čak i nezakonito, dolazi do toga da svoju zemlju voli još više, u toj meri da mu je jasno da mora da voli zakon, i mora da voli Ustav da bi voleo svoju zemlju, te tako ne može da pusti da je obese".

Robin Rajt glumi Meri Surat. "Radi se o humanosti, više nego o istorijskim dokazima. To je jedna stvarna priča o ljudskom ponašanju”, ističe glumica.

Fred Borš je bio konsultant na filmu.

"Ono što ovaj film pokušava da pokaže jeste da, bez obzira na krivicu ili nevinost, ona nije dobila pravedno sudjenje, niti su ga dobili drugi, jer se vlada toliko plašila da će, ako ne zgazi ovu zaveru, možda biti još napada pristalica konfederacije.”

Borš kaže da je priča zasnovana na istinitim dogadjajima.

Jedan od razloga je što je film uglavnom posvećen sudjenju, a jedan sudski reporter je u to vreme zabeležio gotovo svaku reč koja je bila izgovorena na sudu.”

Redford se nada da će njegov film navesti ljude da razmišljaju o atentatu na Linkolna u drugačijem svetlu.

"Nikada se nisam zavaravao da filmovi mogu da promene nečije mišljenje, ili da imaju takav uticaj da će promeniti politiku ili tome slično, ali mislim da svest o tome šta se dogodilo, ako pogledamo kako se taj proces ponovio u istoriji, možda će to izazvati reakciju gledalaca, nadam se da hoće.”

XS
SM
MD
LG