Linkovi

Odlikovanja i za vojne pse


Zagovornici prava životinja, u Sjedinjenim Državama, smatraju da zemlja pored brige o veteranima treba da brine i o obučenim vojnim psima koji su takođe rizikovali, svoje živote na bojnim poljima.

Apelu prijatelja životinja, da i četvoronožni borci zaslužuju priznanja i odlikovanja pridružili su se i neki članovi Kongresa.

Na svečanosti održanoj na Kapitol Hilu u organizaciji Američkog društva za zaštitu životinja, demokratski kongresmen Henri Kueljar je rekao da je potrebno učvrstiti vezu između vojnika i vojnih pasa.

"Kada uzmete u obzir vezu vojnika i psa koji ga na bojištiu prati u stopu, koji je u stvari spasavao živote ljudi, potrebno je omogućiti im, da ukoliko to žele, kada se vrate sa bojišta kući, mogu da ostanu zajedno.”

Većina članova Kongresa želi da obučeni vojni psi, koji su penzionisani, budu vraćeni u Ameriku vojnicima sa kojima su bili na ratištu. To želi i američko najveće udruženje za zaštitu životinja.

"Mnogi od ovih pasa su penzionisani u inostranstvu u američkim bazama i mi smatramo da ako je pas učestvovao u ratu zajedno sa vojnim veteranom zaslužuje da se sa njim penzioniše i da nastavi sa njim da živi u zajedničkom domu u Americi", kaže Robin Ganzer iz Udruženja za zaštitu životinja.

Svake godine , Američko društvo za zaštitu životinja dodeljuje ordene za hrabrost vojnim, policijskim, psima spasiocima i drugim psima za herojske poduhvate.

Vojnim psom godine proglašen je nemački ovčar, vodnik Rambo, obučen za otkrivanje eksploziva. Služio je sa američkim marincima kada mu je amputirana prednja noga.

Rambo je sada maskota neprofitne organizacioje Gizmo Gift i ambasador za radne pse K-9 u američkim oružanim snagama. Orden psa heroja godine dobio je i čivava Harli, koji je bio maltretiran 10 godina u jednoj štenari gde je izgubio oko. Harli je postao simbol u borbi protiv zlostavljanja pasa.

Aksel, takođe nemački ovčar je dobitnik ordena za terapeutskog psa. Njegov vlasnik, penzionisani marinac, kapetan Džejson Hejg, se sa dva ratišta vratio sa povredom mozga i post-traumatskim stresnim poremećajem. Zaslugu za ozdravljenje i povratak normalnom životu pripisuje Akselu.

"Ovi psi spasavaju i menjaju živote ljudi. Oni koji zlostavljaju životinje praktično sprečavaju da se nečiji život promeni na bolje."

Robin Ganzert kaže da svaki pas heroj ima jedinstvenu priču koja inspiriše.

"Ove životinje, nas ljude čine boljim."

XS
SM
MD
LG