Linkovi

Dačić: I Srbija će se baviti pitanjem IS


MInistri spoljnih poslova preko 60 zemalja zaključili da su motivi strategije protiv Islamske države - borba za očuvanje civilizacije.

Prvi sastanak ministara spoljnih poslova, članica medjunarodne koalicije protiv terorista Islamske države pokazao je da, bez obzira o kojoj od članica koalicije je riječ, motivi su isti - borba protiv mraka varvarizma, za očuvanje civilizacije. To važi i za Srbiju i zemlje regiona Zapadnog Balkana.

Malo je primjera gdje se toliko mnogo različitih država svijeta tako brzo okupilo oko zajedničke ideje, kao što je to slučaj sa medjunarodnom koalicijom koja se danas po prvi put okupila u Briselu.

Interes je zajednički - zaustaviti organizaciju Islamska država i ukloniti razloge za njeno postojanje.

Taj interes dijele kako Amerikanci, koji su okupili koaliciju, tako i Srbija i države regiona.

"Ovo jeste prilika da ceo svet pokaže jedinstvo u ovome. Ja sam rekao kao budući predsedavajući OEBS-a da je Srbija ovu temu takodje planirala da stavi na dnevni red OEBS-a u prvih nekoliko meseci sledeće godine, tako da ćemo se ovom temom još baviti. Medjutim, mi sada gledamo šta će biti dalje. Šta će biti kada prestanu borbe u tim krajevima, šta će biti sa ljudima koji se vraćaju. Zato mora da se napravi, a to je sad jedna od dobrih ideja koja se ovde čula, a to je da će početi da se pravi registar ili baza podataka tih lica koje učestvuju tamo na tim ratištima. Moram da kažem kada Srbija govori o ovome, mi ne mislimo samo na IS, mi mislimo na bilo koja strana ratišta i za nas nije dobro, za našu zemlju da iko igde učestvuje u ratovima koji se Srbije ne tiču. Zato će se ta procesuiranja koja su počela u našoj zemlji, odnositi na sve, ne samo na IS. Ali, naravno, opasnost na nivou globalnog sveta za sada je usmerena od strane Islamske države i svi ovde govore da će borba biti duga, da neće biti laka i da se neće moći samo bombama pobediti takva vrsta terorizma i takva vrsta jednog praktično ideološkog pokreta. Za to je potrebno što šire jedinstvo", istakao je srpski šef diplomatije.

A današnji sastanak bi trebalo da bude ozbiljan korak prema tom međunarodnom jedinstvu u, kako je rečeno danas, borbi za očuvanje civilizacije.

XS
SM
MD
LG