Linkovi

Saradnja za oporavak svetske ekonomije


Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner i kineski premijer Ven Đijabao
Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner i kineski premijer Ven Đijabao

Kina i Sjedinjene Države su se dogovorile da povećaju saradnju u podsticanju globalnog ekonomskog oporavka, dok američki sekretar za finansijeTimoti Gajtner nastavlja dvodnevnu zvaničnu posetu Pekingu.

Gajtner je danas razgovarao sa kineskim potpredsednikom Šijem Đinpingom, za koga se očekuje da uskoro postane novi kineski lider. Ši je izjavio da će Gajtnerova poseta doprineti poboljšanju američko-kineskih trgovinskih odnosa.

Mislim da će vaša poseta u velikoj meri unaprediti bilateralne odnose Kine i Sjedinjenih Država i naše ekonomske veze u 2012.“

Kineska državna novinska agencija „Šinhua“ je prenela da su dve strane juče obećale da će sarađivati na ubrzavanju oporavka „veoma složene i sumorne“ svetske ekonomske situacije.

„Unapred se radujemo istraživanju mogućnosti za povećanje našeg izvoza u Kinu i jačanju i produbljivanju naše saradnje sa Kinom na širokom spektru ekonomskih i strateških pitanja sa kojima se suočavamo širom sveta.“

Očekuje se da će Gajtner iskoristiti današnje razgovore sa premijerom Venom Đijabaom i potpredsednikom vlade Lijem Kećijangom da zatraži kinesku saradnju u sankcijama koje su Sjedinjene Države uvele iranskoj naftnoj industriji. Međutim, izgledi za to nisu veliki, s obzirom da Kina kupuje gotovo trećinu iranske nafte i stalno se protivi sankcijama kao sredstvu za obuzdavanje iranskog nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG