Linkovi

Muslimansko bratstvo sve aktivnije


Bolnica "El Faruk" u Kairu je mesto gde Muslimansko bratstvo pridobija podršku Egipćana
Bolnica "El Faruk" u Kairu je mesto gde Muslimansko bratstvo pridobija podršku Egipćana

Muslimansko bratstvo je najbolje organizovana opoziciona grupa u Egiptu. Njegovi pripadnici učestvovali su u protestima kojima je zbačen Hosni Mubarak, ali nisu dominirali njima. Umesto toga, Bratstvo, koje je i dalje zabranjeno, deluje iza scene kako bi steklo podršku i otvorilo put za, kako se njegovi lideri nadaju, uvodjenje šerijatskog prava u najmnogoljudnijoj zemlji arapskog sveta.

Muslimansko bratstvo stiče podršku u mestima poput bolnice „El Faruk“ u predgradju Kaira. Poput drugih objekata, ta bolnica ne priznaje da prima pomoć od Bratstva, ali je ta zabranjena grupa uputila Glas Amerike upravo na nju. Direktor bolnice, Dr. Magdi Ahmed Abdel Aziz navodi da bolnica pruža usluge svima, posebno siromašnima.

Dolaze i imućniji ljudi, posebno u hitnu pomoć. Dolaze takodje siromašni, jer su naše cene subvencionisane sredstvima koja pružaju donatori.“

Ova bolnica leči, ali takodje pruža duhovnu podršku pacijentima. Zato je advokat Ismail Mohamed Ismail odlučio da tu bude operisan.

„Ako pogledate iza sebe, na televiziji se recituju stihovi iz Kurana. Osoblje pri, obavljanju svog posla, ima Boga na umu te se osećam ugodno, pošto me sve što je vezano za Islam psihološki rasterećuje.“

Pripadnici Muslimanskog bratstva na konferenciji za novinare
Pripadnici Muslimanskog bratstva na konferenciji za novinare

„El Faruk“ i druge bolnice koje primaju pomoć islamskih donatora pružaju lekarsku negu mnogim siromašnim Egipćanima kad vladina pomoć nije dostupna.

„Ministarstvo zdravlja pruža negu, ali njegov bužet ne može da pokrije sve usluge.“

Muslimansko bratstvo nije džihadistička organizacija. Ono želi postepenu transformaciju. Medjutim, bivši lider te grupe Muhamed Mahdi Akef ističe da je cilj jasan.

„Islam bi trebalo da vlada Egiptom.“

Odlazak Hosnija Mubaraka i izgledi za slobodne i pravedne izbore mogu da stvore nove prilike za tu grupu. Lideri Muslimanskog bratstva nadaju se da će dobra volja koju kultivišu medju nekim siromašnim Egipćanima uroditi plodom u vreme izbora, ukoliko njihovoj grupi bude dozvoljeno da učestvuje. Pacijent Ismail Mohamed Ismail odbija da kaže da li će glasati za kandidate Muslimanskog bratstva. On nije siguran da li će uvodjenje šerijatskog prava biti neophodno u Egiptu.

„Sedamdesetih godina, kada su na vlasti bili pokojni predsednici Naser i Sadat, nosile su se kratke suknje, ali je vera bila jaka. Sada više žena nosi feredže, ali nisu vernici. Nadam se da će se ljudi uzdati više u veru, kao ranije. Nadam se da će se vera vratiti narodu i više nego ranije.“

Nakon višedecenijske zabrane učešća u politici, Muslimansko bratstvo stiče podršku na mestima poput bolnice „El Faruk“. Novi izazov za Bratstvo moglo bi da stekne veću podršku širom Egipta.

XS
SM
MD
LG