Linkovi

Plan Hilari Klinton za borbu protiv terorizma


Demokratski predsednički pretendent Hilari Klinton
Demokratski predsednički pretendent Hilari Klinton

Demokratski predsednički pretendent, Hilari Klinton saopštila je, sinoć u Mineapolisu, svoju strategiju za borbu protiv terorizma. TEXT:

"Kao prvo, moramo da prekinemo regrutovanje pristalica Islamske države Sjedinjenim Državama, posebno putem interneta. Drugo, zaustaviti one koji žele da postanu džihadisti da odlaze na obuke u inostranstvo i sprečiti strane teroriste da dođu ovde. Treće, otkriti i sprečiti napada pre nego što se odigraju. Četvrto, pomoći pripadnicima službe bezbednosti, koji rizikuju svoje živote, da bi sprečili i odgovorili na napade. I peto, osposobiti naše zajednice muslimana, koje su u prvoj liniji fronta, da se bore protiv radikalizma."

Mineapolis je jedan od američkih gradova sa najvećim brojem muslimana, uključujući hiljade imigranata iz Somalije.

Klintonova je rekla da u anti-terorističku strategiju mora biti uključena detaljna provera kod izdavanja viza onima koji su u proteklih pet godina bili u nekoj od zemalja u kojima su aktivni pripadnici Islamske države.

Takođe je apelovala na striktniji zakon o kontroli oružja kako bi se osumnjičeni teroristi koji se nalaze na spisku zabrane korišćenja avio prevoza, onemogućili da kupe oružje.

Naoružani napadači koji su početkom meseca, u San Bernardinu u Kaliforniji, ubili 14 I ranili 21. osobu, oružje su kupili legalnim putem.

Hilari Klinton je takođe otvoreno kritikovala nastupe i izjave republikanskih perdsedničkih pretendenata Donalda Trampa i Teda Kruza.

XS
SM
MD
LG