Linkovi

Rodno mesto Hilarinog oca favorizuje demokratskog kandidata?


Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton
Demokratski predsednički kandidat Hilari Klinton

Njen otac je rodjen ovde i ona je tu provodila leta kao dete. Samo nekoliko nedelja posle prihvatanja predsedničke nominacije demokratske stranke, Hilari Klinton će se 15. avugsta vratiti u Skrenton, na severoistoku Pensilvanije, gde će održati predizborni skup zajedno sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom, poreklom takodje iz tog grada. Hilari Klinton očekuje da će, zahvaljujući i svojim korenima, ostvariti pobedi na novembarskim izborima.

Vlasnik restorana u Skrentonu Pol Kupar seća se dana davne 1993. kada je upoznao Hilari Klinton i njenog supruga, tada novoizabranog predsednika Bila Klintona.

“Nije mogla biti prijatnija prema meni. Što se mene tiče oni su jako fini ljudi. Izgledali su veoma prirodno, zaista fini ljudi.”

Klintonovi su bili domaćini skupa u Kuperovom restoranu pre 23 godine, nakon sahrane Hilarinog oca, Hjua Rodama rodjenog u Skrentonu.

Taj grad je već dugo čvrsto uporište Demokratske stranke, ali demografski sastav, sa pretežno belačkom radničkom klasom gotovo u potpunosti se poklapa sa biračkom bazom Donalda Trampa. I mada je republikanski kandidat pokušao da se dopadne tamošnjim gradjanima, politikolog Kristofer Borik kaže da bi to moglo biti teško:

“Mislim da je ovo još uvek jako uporište demokratskih kandidata, posebno kada dodate lokalnu dimenziju porodičnih korena Hilari Klinton, znači jake istorijske veze, što će otežati Donaldu Trampu da jednostavno dodje i preuzme ovu oblast.”

Veze Hilari Klinton sa ovom regijom su duboke. Njen deda je radio u fabrici čipke u Skrentonu. Ta tekstilna fabrika je zatvorena 2002. posle više od 100 godina.

Druge fabrike u regionu su takodje zatvorene tokom niza godina, što je dovelo do nezaposlenosti brojnih radnika. Dugogodišnji stanovnik Marti Koar se seća vremena kad je industrija cvetala u Skrentonu.

“Mogao bi da vas povedem u deset fabrika u krugu od oko 15 kilometara koje su zatvorene jer sam kao kamiondžija prevozio njihove proizvode.”

Njegov sin, Marti Koar mladji sada vodi porodični restoran u obližnjem Danmoru.

Restoran “Two Brothers Pizza” je nedavno bio u fokusu medija pošto je Koar napravio picu koja se zove Madam Predsednica sa ljutim sosom u čast Hilarine posete u aprilu.

Njegova ćerka je pozvana da se sastane sa demokratskom predsedničkom kandidatkinjom.

“Koliko 12.godišnjih devojčica iz Danmora, čiji otac pravi picu. ima priliku da se sastane sa nekim tako uglednim? Hoću da kažem ona je briljantna žena, pametna je. Ako ste mlada devojčica to pokazuje da možete da postignete nešto u životu.”

Marti ne želi da priča o politici, ali ima poruku za političare.

“Brinite za radne ljude. Mi smo ti koji činimo Ameriku velikom. Ne Tramp, ne Hilari, to je narod.”

To je poruka za koju se on i drugi nadaju da će je predsednički kandidati čuti tokom izborne kampanje.

XS
SM
MD
LG