Linkovi

Čime se bavi Fondacija Klinton?


Fondacija Klinton je 2014. imala prihod od 338 miliona dolara
Fondacija Klinton je 2014. imala prihod od 338 miliona dolara

itike na račun demokratske predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton i njenog ophođenja prema donacijama Fondaciji Klinton usmerile su pažnju javnosti ka toj multimilijaderskoj privatnoj ogranizaciji za dobrovoljne priloge. Evo čime se fondacija porodice Klinton zapravo bavi.

Bivši američki predsednik Bil Klinton osnovao je Fondaciju Klinton pošto je napustio Belu kuću 2001. Od onda, ta porodična fondacija je sakupila oko dve milijarde dolara.

Fondacija Klinton radi na nekoliko projekata. U Peruu i El Salvadoru, dobrotvorni prilozi su uloženi za promociju turizma i pružanje novih poslovnih mogućnosti za lokalne biznise.

“Prosečan lični dohodak je tri puta veći u svim delovima El Salvadora u kojima smo pokrenuli ovaj projekat”, rekao je Bil Klinton.

Ta organizacija je uložila sredstva u izgradnju nove škole na Haitiju u okviru programa za pomoć oslabljenoj ekonomiji te zemlji. Ima i drugih projekata.

Bivši predsednik SAD Bil Klinton u fabrici za reciklažu na Haitiju
Bivši predsednik SAD Bil Klinton u fabrici za reciklažu na Haitiju

“To može da bude posao za zdravstvene radnike ili obuka za preduzetnike kroz nove organizacije u Latinskoj Americi. Mi sami obavljamo sve što je potrebno za funkcionisanje tih programa i za pomoć ljudima”, objašnjava Kreg Minasijan, portparol Fondacije Klinton.

Ova fondacija takođe radi na poboljšanju globalnog zdravlja, posebno u domenu borbe protiv virusa HIV i side, tako što snižava cene lekova. Između ostalog, organizacija se bavi i problemom gojaznosti kod dece i drugim bolestima koje mogu da se spreče, dok u isto vreme pokreće projekte za otvaranje mogućnosti za žene i devojke.

Analitičar filantropije Den Boročof iz organizacije “Charity Watch” kaže da Fondacija Klinton ima dobru reputaciju.

“Oni mogu da obezbede 88 odsto njihovog budžeta za programe za dobrotvornu pomoć. Plaćaju samo dva dolara za svakih prikupljenih 100. Takođe su transparentni i rade u skladu sa vladinim odredbama”, kaže Boročof.

Fondacija razmatra eventualne promene ukoliko Hilari Klinton postane predsednica SAD, međutim iz te organizacije ističu da će nastaviti da rade za one kojima pomažu bez obzira na to ko je u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG