Linkovi

Hilari Klinton se priprema za svedočenje o Bengaziju


Hilari Klinton
Hilari Klinton

Pretendent na predsedničku nominaciju Demokratske stranke Hilari Klinton svedočiće sutra pred specijalnim kongresnim odborom koji istražuje terorističke napade 2012. godine u libijskom gradu Bengazi, u kojima je poginulo četvoro Amerikanaca.

Klinton je u to vreme bila državna sekretarka, a predstojeće svedočenje moglo bi da utiče na njene pretenzije na položaj u Beloj kući.

Očekuje se da će republikanci podrobno ispitivati bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton povodom terorističkih napada u kojima su stradala četiri Amerikanca, među kojima ambasador u Libiji - Kristofer Stivens.

Međutim, Hilari Klinton je iskoristila neke republikanske komentare iz kojih se vidi da je namera odbora o Bengaziju da sputa njenu kampanju, poput ovog oglasa:

“Svi su mislili da je Hilari Klinton nepobediva, zar ne? Ali mi smo osnovali specijalni odbor o Bengaziju. Kakvu podršku uživa danas?”, kaže Kevin Mekarti, lider republikanske većine u Predstavničkom domu.

Hilari Klinton je uzvratila tokom nedavne demokratske predsedničke kampanje.
“Ovaj odbor je u osnovi produžena ruka Republikanskog nacionalnog komiteta. Kao što je priznao lider većine u Predstavničkom domu Kevin Mekarti, to je stranačka alatka s ciljem da se obori podrška koju uživam. Veliko iznenadjenje. To je ono što su pokušali da učine”.

Predsednik odbora Trej Gaudi priznao je da se rad tog tela budno prati:

“Rekao sam svojim republikanskim kolegama i prijateljima, prestanite da pričate o stvarima o kojima ne znate ništa”.

Odlazeći predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner rekao je da je cilj istrage da se utvrdi istina, a ne politika.

“Odbor o Bengaziju je o onome što se desilo pre, tokom i posle terorističkih napada u Libiji, gde je stradalo četvoro Amerikanaca. Američki narod zaslužuje istinu o tome šta se desilo. Tačka”.

Protivnici Hilari Klinton takođe emituju oglase u okviru kampanje.

“YouTube”

“Draga Hilari Klinton. Hteo bih da te pitam zašto si ignorisala apele da pomogneš u Bengaziju”.

Hilari Klinton je i ranije bila u ovoj poziciji, kada se suočila sa naporima Republikanaca u Senatu da je diskredituju na pretresu 2013.

“Činjenica je da imamo četvoro mrtvih Amerikanaca. Da li je to bilo zbog protesta ili zato što su neki momci izašli jedne noći na ulicu i doneli odluku da će ubiti neke Amerikance? Kakva je razlika u ovom momentu?”

Politički ulog za Hilari Klinton je ogroman kaže republikanski strateg Ford O’Konel.

“Mislim da bi predstava o svemu toime mogla zaista da nanese štetu Hilari Klinton, bez ozbira šta se desi na pretresu”.

Međutim, Hilari Klinton je i dalje moćan kandidat, kaže analitičar Džon Fortije.

“Mislim da je Hilari Klinton teško da promeni veliku sliku o sebi. Ona je vrlo dobro poznata, ali to ima i svoje pluseve i minuse. Ona će se nositi sa jakim negativnostima. Ona se sa njima nosila dugi niz godina i postoji veliki broj ljudi koji je znaju i ne vole je. Ali ona takođe ima žestoke pristalice”.

Klinton je dobila visoke ocene za svoj nastup na nedavnoj debate demokratskih pretendenata i nastavlja da vodi u anketama na nacionalnom nivou, sa solidnom prednošću u odnosu na prvog pratioca senatora iz Vermonta bernija Sendersa.

XS
SM
MD
LG